Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, solicită Guvernului să modifice legislaţia astfel încât jucătorii să poată încheia convenţii civile cu cluburile, însă ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, avertizează că astfel de înţelegeri privează sportivii de orice formă de protecţie socială.
"Dacă păstrăm convenţiile civile, ameliorăm puţin situaţia fotbalului. Aş vrea să se scoată TVA-ul din transferul de jucători. Suntem singura ţară din lume în care jucătorii sunt ca un sac de cartofi. Legea sponsorizării de la noi este o bătaie de joc. În acest ritm, sportul de performanţă va muri", au fost câteva dintre solicitările şefului Ligii Profesioniste de Fotbal, prezentate, joi, în cadrul conferinţei "Sportul Românesc - Moment zero", care a avut loc la sediul MTS şi la care au participat premierul Victor Ponta, reprezentanţi ai unor ministere, ai federaţiilor sportive, ai COSR şi AFAN, precum şi foşti sportivi.
"Am mare încredere în primul ministru şi văd că şi secretarul de stat de la Finanţe ar putea să facă ceva. Mai ales dacă îi place şi fotbalul. Sportul are nevoie de facilităţi, dacă nu e ajutat acum sigur moare. O lege a sportului şi a sponsorizării mă îndoiesc că vor apărea aşa repede. Dar ar putea să ne aducă la facilităţile pe care le-am avut înainte. Adică să taie, să ne lase convenţiile civile... toate ţările taie datoriile la sport. Nemţii au făcut-o, francezii la fel, spaniolii şi ei. Numai la noi un patron de club dacă reuşeşte, e imediat cu dosar penal", a continuat Dragomir adresându-se jurnaliştilor, la ieşirea din sediul MTS.
În replică, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, a atras atenţia că, în cazul încheierii unor convenţii civile, sportivii nu vor beneficia de protecţie socială. "Trebuie neapărat separată noţiunea de profit de noţiunea de protecţie. Dacă nu vom găsi o cale să ne protejăm sportivii, în afara celor care vor avea bani să facă sport, în România nu se va mai practica. Un sportiv care are un contract de convenţie civilă, dacă i se întâmplă un accident, omul acela rămâne nenorocit pe toată viaţa. Nimeni nu s-a gândit la protecţia sportivilor. Contribuţiile care se plătesc nu sunt taxe şi impozite, sunt nişte asigurări pentru persoana respectivă. Sunt asigurări pentru pensie, pentru sănătate, pentru şomaj şi pentru accidente. Dacă aceste lucruri nu sunt reglementate, sportivul respectiv nu beneficiază de nicio protecţie. Trebuie găsită o formă de contract care să fie altfel de cel clasic. Aici nu e vorba doar de sportivi, ci şi de artişti. Nu ne referim la marii sportivi, la marile cluburi. Ne referim la acel sport de performanţă care nu tot timpul creează acele valori, care nu pot să-şi asigure un fond pentru pensie. Aceşti oameni trebuie protejaţi, iar dacă această protecţie va exista, mulţi părinţi îşi vor da copiii la sport", a declarat ministrul, în cadrul aceleiaşi dezbateri.