Autorităţile române vor depune toate diligenţele pentru soluţionarea "cu celeritate" a problemelor privind pieţele interne ale energiei electrice şi gazelor naturale pentru care CE a sesizat, joi, Curtea de Justiţie a UE, informează MAE.
Comisia Europeană (CE) a reclamat România la Curtea de Justiţie a UE de la Luxemburg pentru transpunerea incompletă în legislaţia naţională a două directive în domeniul energiei, privind protecţia consumatorilor şi îndatoririle autorităţilor de reglementare, cu propunerea unor penalizări de circa 60.000 euro pe zi.
"Autorităţile naţionale competente în domeniul care face obiectul de reglementare al celor două directive vor depune toate diligenţele pentru ca toate aspectele problematice privind transpunerea să fie soluţionate cu celeritate şi în strânsă colaborare cu Comisia", informează un comunicat de presă transmis vineri MEDIAFAX de MAE, în care funcţionează Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE.
Poziţia statului român în aceste cauze va fi stabilită sub coordonarea Agentului Guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi în strânsă colaborare cu autorităţile naţionale competente în aceste domenii, Ministerul Economiei şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
De asemenea, autorităţile române vor ţine cont şi de susţinerile Comisiei Europene din cererea introductivă de instanţă, cerere care va fi comunicată autorităţilor naţionale de Grefa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, mai precizează comunicatul MAE.
CE a informat joi că a propus sancţionarea României cu o penalizare zilnică de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curţii în acest sens până la transpunerea directivelor în legislaţia naţională, se spune într-un comunicat al Executivului european.
"Nivelul acestei penalităţi este stabilit ţinând cont de durata şi de gravitatea încălcării (...) Curtea va decide valoarea finală a penalităţilor zilnice", se arată în comunicat.
Directivele în cauză ar fi trebuit implementate integral până la 3 martie 2011, fiind preluate numai parţial de România în legislaţia naţională.
Dintre elementele care nu au fost transpuse, CE menţionează drept priorităţi prevederi privind protecţia consumatorilor şi definirea clară a sarcinilor autorităţilor de reglementare în domeniul energiei.
"România a adoptat deja o parte substanțială din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrică şi gazele naturale, însă au rămas dispoziţii care nu au fost încă transpuse în legislaţia naţională. Mai concret, este vorba despre unele dispoziţii care se referă la protecţia consumatorilor şi la anumite îndatoriri ale autorităţilor de reglementare în domeniul energiei", notează CE.
Comisia a transmis României în luna septembrie a anului 2011 scrisori de punere în întârziere privind transpunerea celor două directive, care au fost urmate în februarie 2012 de avize motivate.
CE mai precizează că, în cursul anului trecut şi începutul lui 2013, alte câteva state membre au fost trimise în faţa Curţii pentru transpunerea incompletă a directivelor privind piaţa internă a energiei.
Statele vizate sunt Bulgaria, Slovenia, Polonia, Estonia, Finlanda şi Marea Britanie.