Comisia Europeană (CE) a plătit 24,2 milioane euro de la Fondul european de ajustare la globalizare către mai multe ţări, printre care şi România, în sprijinul a peste 5.000 de persoane rămase fără loc de muncă în ruma concedierilor, printre care se numără şi foştii angajaţi Nokia de la Cluj.
Cele 24,2 milioane euro au fost distribuite către Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, România, Spania şi Suedia, pentru a ajuta 5.271 de persoane să se reîncadreze în câmpul muncii, în urma concedierilor care au apărut în mai multe sectoare ale economiei, printre care cel auto, al telefoanelor mobile, al produselor metalice, echipamentelor electronice şi activităţilor sociale, potrivit unui comunicat transmis vineri de CE.
Astfel, 8,2 milioane euro sunt destinaţi sprijinirii a 2.416 de foşti angajaţi Nokia, dintre care 1.416 în România şi 1.000 în Finlanda. Aceştia şi-au pierdut locurile de muncă în urma transferului liniilor de asamblare de telefoane mobile în ţări asiatice.
Suma care revine României este de 2,9 milioane euro, potrivit propunerilor înaintate de Comisie în luna octombrie a anului trecut. Ajutorul financiar alocat Finlandei este în valoare de 5,3 milioane euro.
Costul total al programului de sprijinire a foştilor angajaţi Nokia din România este de 4,5 milioane euro, din care 2,9 milioane euro de la Fondul european de ajustare la globalizare, potrivit informaţiilor prezentate în octombrie de CE.
Programul presupune sprijinirea foştilor angajaţi Nokia prin informare, consiliere şi orientare profesională, formare în vederea certificării, promovarea spiritului antreprenorial şi asistenţă financiară pentru înfiinţarea unei întreprinderi, îndrumare şi sprijin după angajare, precum şiprin mai multe tipuri de alocaţii, precum alocaţii pentru căutarea unui loc de muncă, alocaţii pentru transport şi pentru stagiu.
Suedia a primit 5,4 milioane euro pentru sprijinirea a 1.350 de foşti angajaţi ai producătorului auto Saab.
În Austria, Comisia a alocat 5,2 milioane euro pentru măsuri în sprijinul a 350 de foşti lucrători în sectorul serviciilor sociale mobile pentru persoane cu handicap.
Italiei îi revin 2,6 milioane euro în ajutorul a 502 de muncitori concediaţi de zece companii implicate în producţia de motociclete şi mopede, piese de schimb şi componente.
Un număr de 616 muncitori din Danemarca vor beneficia în urma unei alocaţii de 1,3 milioane euro de la UE, după ce au fost concediaţi de producătorul de circuite imprimate Flextronics.
În Spania, Comisia va distribui 1,2 milioane euro în sprijinul a 500 de lucrători concediaţi de mai mulţi producători de prefabricate din metal.