Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a declarat că nu vede nicio problemă majoră privind legea despăgubirilor pentru imobile naţionalizate a Guvernului român, iar amânarea de trei săptămâni solicitată de premierul Ponta serveşte unei analize mai bune a textului legislativ.
"Am convenit cum să procedăm cu privire la o problemă foarte importantă pentru România, dar şi pentru noi, pentru că afectează activitatea CEDO. Sunt foarte multe cauze privind retrocedările proprietăţilor. Premierul vostru a spus ieri că Guvernul va solicita ceva mai mult timp pentru a rezolva această problemă. (...) Am văzut nevoia pentru ceva mai mult timp pentru a analiza mai bine legea şi pentru a avea un dialog", a afirmat, joi, Thorbjørn Jagland, într-o conferinţă de presă la MAE.
El a arătat că "deocamdată" nu vede nicio problemă majoră privind textul legislativ, "dar este important ca subiectul să fie rezolvat adecvat" pentru a nu mai fi iniţiate noi acţiuni care să aglomereze instanţele româneşti şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.
"Această lege este extrem de importantă atât pentru voi, cât şi pentru noi şi vom mai avea încă 3-4 săptămâni faţă de ceea ce a fost prevăzut de Curtea de la Strasbourg. Însă acum suntem în direcţia rezolvării acestei probleme", a mai spus secretarul general al CoE.
Guvernul va cere Curţii Europene a Drepturilor Omului acordul pentru prelungirea cu trei săptămâni a termenului în care trebuie adoptată noua Lege privind despăgubirile pentru imobile naţionalizate, astfel încât prevederile actului normativ să poată fi discutate în detaliu, a anunţat miercuri premierul Victor Ponta.
El a amintit că Executivul ar trebui să adopte noua lege până cel târziu la 12 aprilie.
Conform proiectului de lege pregătit de Guvern, foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017,în limita a 14% pe an din suma punctelor.
Ultima tranşă va reprezenta 16% din numărul punctelor acordate, astfel încât suma totală să poată fi achitată într-un interval de şapte ani, calculat din 2017.
Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevăzut într-o variantă iniţială, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei.
Guvernul îşi va angaja răspunderea pentru acest proiect.
(22 mar 2013, 10:41:40