Introducerea coplăţii la externare va genera frustrare printre pacienţi, pentru că nu este însoţită de creşterea calităţii serviciilor medicale, a declarat joi, la conferinţa MEDIAFAX, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre.
"Va fi o taxă care va genera frustare printre pacienţi, mai ales că nu este dublată de o creştere a valorii serviciilor medicale", i-a spus Iulian Petre ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema "Reforma în sănătate 2013-2014".
Vicepreşedintele COPAC a susţinut că după introducerea coplăţii ar necesar să crească pentru pacient "măcar valoarea acordată pentru norma de hrană pe zi" în spital.
Iulian Petre i-a mai spus ministrului Sănătăţii că la trecerea sistemului de achiziţii din forma descentralizată în cea centralizată ar fi necesară introducerea unor probe, "astfel încât acest sistem să nu se blocheze".
"Domnule ministru, şi în domeniul achiziţiilor centralizate vă rugăm să aveţi grijă ca această trecere să nu se facă cu probleme. Ar trebui măcar o lună dată pentru pregătire, astfel încât să nu existe probleme şi să facem câteva probe înainte de trecerea la achiziţiile centralizate", a precizat Iulian Petre.
Vicepreşedintele COPAC a mai spus că trebuie ca testările pentru HIV să fie făcute "în continuare în mod gratuit" şi a cerut prudenţă în reorganizarea institutelor de hematologie.
Ministrul Eugen Nicolăescu a dat asigurări că testările HIV se vor face în continuare gratuit.
Pacienţii vor plăti începând cu luna aprilie a acestui an o taxă cuprinsă cuprinsă între 5 şi 10 lei, reprezentând coplata pentru serviciile de spitalizare.
Taxa va fi plătită o singură dată, la externarea din spital, indiferent de durata spitalizării, iar anumite categorii de pacienţi sunt excluse, printre care internările de urgenţă, toate internările pacienţilor cu boli cronice, a căror patologie necesită internări multiple, copiii până la 18 ani, gravidele şi lauzele, pensionarii care au pensii sub 740 de lei şi cei cu statut de persoane cu handicap, a declarat ministrul Sănătăţii, la conferinţa MEDIAFAX.
Nicolăescu a precizat că suma ce va fi achitată ca şi coplată va fi stabilită de fiecare spital, prin Consiliul de Administraţie, dar trebuie să se încadreze între 5 şi 10 lei.
La conferinţa cu tema "Reforma în sănătate 2013-2014", organizată de agenţia de presă Mediafax în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, au fost dezbătute noutăţile în reforma sistemului sanitar împreună cu ministrul Sănătăţii şi cu Theodor Alexandrescu - CEO Allico Asigurări, Efthymios Papataxiarchis - preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dragoş Damian - preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Adrian Pană - secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Iulian Petre - vicepreşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) şi un reprezentant al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).