Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonean, a declarat, miercuri, referindu-se la ultima formă a Statutului parlamentarilor adoptată de plenul comun, că a alertat toate instituţiile care pot face o contestaţie la Curte şi că, în opinia sa, CC va retrimite proiectul înapoi în Parlament.
"Statutul o să vină înapoi de la Curtea Constituţională. O să-l rog şi pe domnul Zegrean să... Sunt dezamăgit pentru că e o chestie absolut normală respectarea Constituţiei. Noi nu trebuie să intervenim decât pe acele articole pe care Curtea Constituţională ne-a spus că sunt neconstituţionale. Asta era obligaţia noastră, pentru că oricine contestă, chiar şi preşedintele putea să o întoarcă, chiar şi Avocatul Poporului… Eu nu pot să înţeleg de ce câteodată trebuie să ne batem noi cuie în taplă când talpa noastră e atât de subţire", a spus Zgonea.
El a arătat că va avea o discuţie joi cu colegii săi din PSD pentru a vedea ce s-a întâmplat şi de ce au votat în plen forma proiectului de lege adoptată de către Comisii, în condiţiile în care a vorbit cu o seară înainte cu preşedintele Comisiei de Statut, Gabriel Vlase, căruia i-a transmis să voteze împotriva amendamentului UDMR.
"Am avut discuţia cu domnul Vlase şi i-am spus că toţi membrii PSD şi PC cei care au fost prezenţi aseară în Comisie - unii dintre colegii noştri nu au vrut să vină la comisie, probabil că erau răciţi, eu ştiu, se gândeau la meciul cu Ungaria, erau stresaţi de vizita domnului preşedinte al Bosniei şi Herţegovinei şi voiau să se uite la televizor, nu pot să-mi dau seama, dar avem 11 colegi care nu au participat la această şedinţă - dar cei 7 care au rămas au votat împotriva acestui amendament. Din păcate nu am condus eu plenul, a venit secretarul Consiliului European, aveam şi acolo o grămadă de probleme pe care să le rezolvăm", a spus Zgonea.
Întrebat dacă are să le reproşeze ceva liderilor grupurilor PSD, Zgonea a răspuns: "Nu am să le reproşez nimic. Fiecare doarme aşa cum îşi aşterne".
"Dar din punctul meu de vedere trebuia să ştie că nu avem voie să intervenim şi este o decizie a Curţii Constituţionale. E scris foarte clar, dar eu sunt convins că săptămâna viitoare vom avea statutul. Refuz să cred că cei care au inventat această chestiune în cadrul comisiei au vrut doar ca să îşi prelungească cazarea la hotel. Mi se pare că deja ne jucăm cu banii statului", a adăugat Zgonea.
El a spus că, în orice caz, nu este nimic grav, iar în acest moment proiectul de Statutul nu este în vigoare. "Se aplică Legea ANI, este în putere. Discutăm despre o posibilă întâmplare, dar de aceea sunt atât de multe chei de control prin Constituţie. Eu am alertat toate instituţiile care pot face o contestaţie ca să putem să punem aşa cum trebuie şi să respectăm Constituţia", a mai spus Zgonea.
Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, miercuri, cu 360 de voturi "pentru" şi 38 "împotrivă", Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
Liderul grupului democrat-liberal din Senat, Cristian Rădulescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că PDL va ataca din nou proiectul legii Statutului parlamentarilor la Curtea Constituţională, sesizarea urmând a fi depusă în cursul zilei de joi.
El a precizat că sesizarea va fi făcută de senatorii şi deputaţii PDL.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că regretă modul în care a fost modificat Statutul parlamentarilor, prin amendamentul UDMR, şi că speră să găsească soluţii pentru remedierea situaţiei, poziţia PSD fiind alta la nivelul Comisiei de fond.
Zgonea a fost întrebat cum vede situaţia în care social-democraţii au votat în mod eronat, la indicaţia liderului deputaţilor PSD, Marian Neacşu, modificarea Statutului parlamentarilor.
"Vreau să-mi exprim regretul că statutul deputaţilor şi senatorilor a fost adoptat în această formă de către plenul reunit al Parlamentului. Nu sunt de acord şi vreau să mă delimitez foarte clar de modificările aduse în plus, faţă de ceea ce trebuia să facem în urma motivării deciziei Curţii Constituţionale. Eu am susţinut fără echivoc poziţia PSD-PC, care a votat în Comisia de statut împotriva amendamentului introdus de colegii de la UDMR. Sper ca în cel mai scurt timp să găsesc soluţiile necesare pentru remedierea acestei probleme, pentru că avem nevoie cât mai urgentă de un statut al parlamentarilor, în deplin acord cu normele şi exigenţele europene", a susţinut Zgonea.