Guvernul a decis ca ajutorul lunar rambursabil de care beneficiază străinii care obţin o firmă de protecţie pe teritoriul României să fie transformat într-un ajutor nerambursabil, după ce a constatat că, în practică, acest ajutor nu mai poate fi recuperat deoarece beneficiarii părăsesc în final ţara
Modificarea a fost introdusă prin ordonanţă de urgenţă care schimbă Legea privind azilul în România.
În baza legii, persoanele care dobandesc o forma de protecţie beneficiază de un ajutor lunar rambursabil, pe o perioada de maximum 6 luni, cu posibilitatea prelungirii pentru încă o perioadă de cel mult 3 luni. Beneficiarii au obligaţia să ramburseze sumele acordate cu titlu de ajutor.
Guvernul a constatat însă că, din cauza faptului că persoanele beneficiare, "mai devreme sau mai târziu", părăsesc teritoriul României, ajutorul lunar nu mai poate fi recuperat, datoriile totale ajungând la finele trimestrului III al anului trecut la 1,3 milioane lei.
În aceste condiţii, Guvernul a decis să modifice Legea privind azilul, astfel încât situaţiile identificate de Curtea de Conturi ca abateri de la legalitate să fie înlăturate.
Conform ordonanţei aprobate de Executiv, ajutor lunar rambursabil va fi transformat în ajutor lunar nerambursabil şi calculat la nivelul indicatorului social de referinţă. A fost introdusă şi o prevedere conform căreia dacă ajutorul nu este ridicat timp de 3 luni, plata se suspendă. În cazul în care ajutorul nu a fost solicitat într-un interval de 9 luni, plata nu va mai fi valabilă.
În acelaşi timp, având în vedere că sumele deja acordate cu titlu de ajutor nu mai pot fi recuperate, deoarece beneficiarii nu se mai află în România, Guvernul a decis stingerea datoriilor.