Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, şi a trimis Parlamentului pentru aprobare proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social, premierul Ponta discutând apoi proiectul cu partenerii sociali în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
Pentru eliminarea unor confuzii de interpretare în procedura de desemnare a reprezentanţilor organizaţiilor sindicale şi patronale în CES, proiectul de lege precizează în mod explicit faptul că fiecare organizaţie sindicală sau patronală reprezentativă la nivel naţional are dreptul la un loc în Consiliul Economic şi Social.
Conform Guvernului, pentru o acoperire cât mai largă a intereselor dezbaterii civice privind situaţia economică şi socială din România, au fost extinse domeniile de competenţă ale CES, iar pentru eliminarea unor confuzii de interpretare, au fost eliminate clauzele privind durata, mandatul şi procedura de revocare a preşedintelui CES.
Proiectul prevede, totodată, că funcţia de secretar general al CES nu este funcţie publică.
Imediat după şedinţa de guvern şi ulterior avizării proiectului de lege, premierul Victor Ponta s-a întâlnit, tot la Palatul Victoria, cu membrii Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social.
La această discuţie, reprezentanţii sindicatelor i-au spus premierului că forma legii convenită iniţial la Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii a fost modificată şi că lor le-a parvenit documentul într-o altă variantă.
Pe lângă dreptul fiecărei organizaţii reprezentative la nivel naţional de a ocupa un loc în CES, sindicaliştii au solicitat să fie discutat modul în care se decid, prin vot sau protocol, restul până la 15 locuri destinate sindicatelor sau patronatelor, faptul că activitatea în comisiile de specialitate nu va fi retribuită şi modul în care se constată absenţele de la şedinţele CES.