Operatorii economici care folosesc resurse naturale ca materii prime pentru produse cotate la bursă vor plăti 5% ca impozit pentru venitul realizat din valorificarea produselor finite au decis, marţi, senatorii.
Senatul a adoptat, în acest sens, un amendament al Comisiei economică, industrii şi servicii la Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei 6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale.
În cazul operatorilor economici care folosesc resursele naturale extrase ca materii prime pentru obţinerea altor produse - cărămidă, ţiglă, coment, BCA, mixturi asfaltice, betoane - al căror preţ nu este cotat la bursă, impozitul se datorează pentru partea din venitul rezultat din valorificarea produselor finite corespunzătoare valorii contabile a resurselor naturale extrase utilizate pentru obţinerea produselor finite astfel comercializate, în acestă valoare fiind incluse şi toate taxele plătite pentru exploatare.
Acest amendament a fost, de asemenea, însuşit de plen la propunerea Comisiei de specialitate.
La recomndarea aceleiaşi comisii senatoriale, senatorii au adoptat prevederea potrivit căreia impozitul se datorează şi pentru resursele exploatate înainte de 1 februarie 2013 şi vândute după această dată.
Ordonanţa mai stabileşte că operatorii economici care desfăşoară activităţi de exploatare şi comercializare a resurselor naturale plătesc un impozit de 5 la sută din veniturile astfel obţinute. Potrivit actului normativ, sumele aferente impozitului calculat reprezintă pentru operatorii economici cheltuieli deductibile la stabilirea profitului impozabil.
Activităţile care intră sub incidenţa acestui impozit sunt: exploatarea forestieră, extracţia cărbunelui superior şi a celui inferior, extracţie petrolului brut, a minereurilor feroase, de uraniu, toriu, metalifere neferoase, extracţia pietrei ornamentale şi a celei pentru construcţii, extracţia gipsului, cretei, a pietrişului şi nisipului, a sării, turbei şi a îngrăşămintelor naturale.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instuirea unei taxe speciale pentru exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale.
Impozitul se aplică veniturilor obţinute de operatorii economici care sunt luate în considerare la stabilirea cifrei de afaceri potrivit reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, respectiv veniturilor din activităţile principale pentru operatorii care aplică reglementările contabile conforme cu standardele internaţionale de raportare financiară.
Potrivit unui amendament votat de senatori, cotele de impozit de 5 la sută se aplică asupra veniturilor obţinute de operatorii economici din valorificarea produselor rezultate din exploatarea resurselor naturale, altele decât gazele naturale.
Produsele rezultate din activitatea de exploatare a resurselor naturale sunt produsele vândute ca atare sau în urma unui proces de prelucrare, pregătire, sortare fără a fi folosite de operatorii economici care le exploatează pentru obţinerea altor tipuri de produse.
Proiectul a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.