Plenul Senatului a adoptat, marţi, în unanimitate, un proiect de lege privind instituirea unor măsuri speciale pentru protecţia obiectivelor militare care fac parte din Sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice.
Potrivit raportului Comisiei pentru apărare, proiectul de lege are ca obiectiv adoptarea unor măsuri în scopul instituirii unei zone cu regim de protecţie specială în jurul obiectivelor militare în care vor fi instalate elemente ale sistemului de apărare antirachetă, potrivit prevederilor Acordului dintre România şi SUA privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA, semnat la Washington la 13 septembrie 2011, care a fost ratificat de România prin Legea nr. 290/2011.
Legea interzice, pe durata existenţei obiectivelor speciale în zonele cu regim de protecţie, amplasarea de turbine eoliene pe o rază de până la 4.000 de metri de la punctul de referinţă, precum şi amplasarea, pe o rază de până la 35.000 metri de la punctul de referinţă, de construcţii care depăşesc regimul de înălţime.
Unităţile administrativ-teritoriale pe teritoriul cărora se aplică aceste restricţii, precum şi parametrii exacţi ai regimului maxim de înălţime permis pentru construcţii în fiecare unitate sunt stabilite prin ordin comun al ministrului Apărării Naţionale, ministrului Dezvoltării Regionale şi celui al Administraţiei Publice.
Se interzice, de asemenea, utilizarea dispozitivelor acţionate electric destinate iniţierii materialelor explozive sau instalarea emiţătoarelor radio pe o rază pe o rază de până la 1.200 metri de la punctul de referinţă, precum şi operarea emiţătoarelor radio care produc un câmp radioelectric cu o intensitate mai mare de 3V/m în punctul de referinţă. La fel, sunt interzise şi activităţile de vânătoare pe o rază de până la 4.000 de metri.
Legea mai stipulează că persoanele afectate de instituirea zonei cu regim de protecţie specială vor fi despăgubite în mod just şi prealabil pentru prejudiciile cauzate. În această situaţie, plata despăgubirilor se asigură de la bugetul de stat prin bugetele instituţiilor publice implicate sau de la bugetul local, după caz.
Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor, fiind dezbătut luni de Senat în calitate de Cameră decizională.
Elemente ale scutului antirachetă vor fi amplasate în localitatea Deveselu din judeţul Olt.