Reprezentanţii ADR Centru au anunţat, miercuri, la Sibiu, că vor prelua de la Ministerul Economiei peste 260 de proiecte pentru IMM-uri, suspendate de Comisia Europeană din cauza unor nereguli în implementare şi vor încerca să "salveze ce se mai poate salva”.
Directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că instituţia va prelua de la Ministerul Economiei un număr de 267 de proiecte pentru IMM-uri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Încercăm să salvăm ce se mai poate salva după desfiinţarea organismului intermediar al IMM-urilor din cadrul Programului Operaţional Regional Creşterea capacităţii economice din cadrul Ministerului Economiei. Astăzi (miercuri – n.r) avizăm acordul, mâine (joi - n.r) îl vom semna cu Ministerul Economiei, la Bucureşti, după care urmează să preluăm proiectele. Vreu să vă spun că 267 de contracte sunt în diverse faze, dar sunt suspendate de către Comisie. Orice demers este oprit, ele sunt suspendate în implementarea lor. Acestea au undeva în jur de 100 de milioane de euro", a spus Creţu.
Potrivit acestuia, proiectele au fost suspendate în urma depistării de nereguli în implementare.
"POR Creşterea capacităţii administrative are patru organisme intermediare, din care un organism intermediar este destinat IMM-urilor. În urma unor verificări s-au constatat o serie de nereguli, conflicte de interese şi altele. S-a făcut un raport de audit şi Comisia a decis să suspende acest program şi nici nu-i mai dă drumul. Nu mai este cale de întors ca acest organism intermediar să mai poată funcţiona, ca atare, Guvernul l-a desfiinţat în decembrie. Recomandarea Comisiei, directă sau voalată, a fost să se lucreze cu structuri din teritoriu care au capacitate administrativă să facă treaba asta şi am fost identificaţi noi", a spus Creţu.
Potrivit acestuia, procesul care va urma nu este simplu, deoarece proiectele se află în diferite stadii, însă prin "salvarea” proiectelor de la Ministerul Economiei s-ar putea crea peste trei mii de locuri de muncă în regiunea Centru.
Prezent şi el la conferinţa de presă, preşedintele Comitetului de Dezvoltare Regională (CDR) Centru, Tamas Sandor, a apreciat că în perioada 2007- 2013 "nici unu la sută” din proiectele pentru IMM-uri depuse la Ministerul Economiei "nu au fost rezolvate”.
Directorul ADR Centru, Simion Creţu şi preşedintele CDR Centru, Tamas Sandor, au participat, miercuri, la Sibiu, la şedinţa de lucru a CDR Centru, alături de preşedinţii consiliilor judeţene Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. La şedinţă au mai fost prezenţi primarii din cele şase judeţe care au fost desemnaţi să facă parte din CDR Centru.