Termenul limită pentru intrarea în dezbatere publică a pachetului de servicii de bază este jumătatea anului, iar atunci când documentul va intra în vigoare, respectiv în acest an sau în 2014, va fi însoţit de noua listă de medicamente compensate, a declarat, miercuri, ministrul Eugen Nicolăescu.
"Vreau să vă spun că este aproape gata, cu tot ceea ce se numeşte conturarea direcţiilor, pachetul de bază de servicii medicale, în care copilul îşi va găsi un loc aparte. Am identificat direcţiile principiile, modalităţile prin care să fie elaborat", a spus ministrul Sănătăţii, după conferinţa privind bilanţul campaniei "Bun venit pe lume" iniţiată de Organizaţia Salvaţi Copiii.
Întrebat care este termenul limită pentru elaborarea pachetului de servicii medicale de bază şi a noii liste de compensate, ministrul a spus că, pentru dezbaterea publică, acesta este jumătatea anului.
"Termenul limită pentru pachetul de bază pentru dezbatere publică este jumătatea anului. Pentru listă, probabil, va trebui să o punem în funcţiune odată cu pachetul, anul acesta sau anul viitor. Invit organizaţiile neguvernamentale să participe la dezbaterea publică, pe principiul corectitudinii", a mai spus ministrul Sănătăţii.
În ianuarie, ministrul Sănătăţii anunţa că, pentru prima dată, în România va exista un pachet de bază de servicii medicale care poate fi finanţat. "Mai concret, pentru prima oară, vom şti că avem o anumită sumă de bani şi ce anume servicii putem acorda din aceşti bani", a explicat ministrul Sănătăţii.
Nicolăescu a precizat atunci că vrea ca pachetul să fie pregătit pentru dezbatere publică la 30 iunie şi să fie aprobat, iar în trimestrul patru, dacă nu mai devreme, să fie pus în aplicare.
"Mi-am propus pentru mine acest termen ambiţios şi sper să se şi respecte. Adică să-l aplicăm şi să putem vedea pentru la anul ce trebuie să corectăm, să vedem ce efecte produce", a mai spus Eugen Nicolăescu.
Potrivit ministrului Sănătăţii, pachetul de servicii medicale de bază va fi introdus în toată ţara, iar apoi va fi analizat modul în care este primit.
"Să ne dăm seama cum este primit, ce efecte produce, cum se respectă din punct de vedere al fondului, al banilor pe care i-am alocat şi, mai departe, să ştim dacă este nevoie de măsuri suplimentare de control, de transparenţă, astfel încât bugetul să nu mai producă arierate", a adăugat ministrul.
Nicolăescu a mai spus că introducerea pachetului de bază de servicii este independent de sistemul de asigurări de sănătate.
"Evident, nu are nicio legătură una cu alta. Sistemul de sănătate înseamnă nişte bani dintr-o sursă sau alta. Sursa din care se face finanţarea pachetului poate fi una sau alta, despre asta discutăm acum, să ştim cât este pachetul. Orice român să ştie că de X lei poate lua compensate, de alţi lei face analize şi ce-o mai fi acolo", a conchis, în 9 ianuarie, ministrul Sănătăţii.