miercuri, 27 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 47 (5254)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8238 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: E o modă în Europa ca politicienii să facă din migranţi cal de bătaie

Miercuri, 27 Februarie 2013 (16:42:18)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Viena, în alocuţiunea de la Forumul Global al Alianţei Civilizaţiilor, că în Europa a devenit "o modă" ca unii politicieni să facă "un cal de bătaie" din migranţi, ca singuri responsabili ai neajunsurilor economice.

"Consider că este important ca liderii politici să combată uşurinţa prin care, uneori, se transferă responsabilitatea problemelor economice şi sociale ale popoarelor asupra comunităţilor de migranţi. Cel puţin în Europa, este o modă ca atunci când există o criză, fie ea economică sau de altă natură, calul de bătaie al unor politicieni să devină migranţii, ca singuri responsabili de neajunsurile localnicilor", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a arătat că "migraţia vulnerabilizează atât cetăţenii ţărilor-gazdă cât şi persoanele aflate în tranzit" şi că "sunt necesare politici eficiente şi coerente în domeniul migraţiei, având în vedere mizele şi oportunităţile pe care le oferă".

Băsescu a subliniat că "migranţii sunt de prea multe ori utilizați pe piaţa neagră a forţei de muncă" şi că statele membre UE "ar trebui să-şi propună politici ferme de diminuare a muncii la negru".

"Criza din ultimii ani, care continuă să afecteze viaţa cetăţenilor din multe ţări ale Europei, nu a făcut decât să arunce tema migraţiei într-un registru al extremelor, în care drepturi fundamentale ca libera circulaţie şi chiar diversitatea culturilor şi a religiilor să devină obstacole care împiedică coagularea unui dialog constructiv, în spiritul cunoaşterii şi al respectului reciproc. Nu putem vorbi despre implicaţiile negative ale migraţiei ca un laitmotiv al perioadei de criză", a spus Băsescu.

El a adăugat că trebuie pusă în evidenţă şi contribuţia benefică a migranţilor la dezvoltarea societăţilor în care aceştia aleg să se stabilească, inclusiv din punct de vedere cultural.

Potrivit şefului statului, prezenţa migranţilor pe teritoriul unui stat face necesare numeroase abordări sectoriale, care să conducă la elaborarea şi gestionarea unor politici coerente privind fenomenul migrației, aceste politici fiind "legate de securitate, dezvoltare, sănătate, drepturile migranţilor sau combaterea migraţiei ilegale".

"Evident, suntem conştienţi de faptul că cei care părăsesc România, spre exemplu, o fac, ca de altfel şi migranții din alte țări, pentru a găsi condiţii de viaţă mai bune. Migraţia este prezentată din ce în ce mai mult ca o ameninţare pentru stabilitatea pieţelor muncii, pentru identităţile naţionale şi culturale. Un fenomen care pune în pericol bunăstatea ţărilor occidentale. O astfel de abordare ne arată că egoismul, de multe ori, este de natură să lovească în fundamentul unor principii care deveniseră în perioada de prosperitate elemente de afirmație continuă a tuturor politicienilor. De ce vorbim astăzi, din ce în ce mai puţin, despre dreptul la muncă, limitat doar de competiție, sau despre libertatea de a călători şi de a alege un domiciliu oriunde în lume?", a argumentat Băsescu.

El a menţionat că România, ca stat membru UE, doreşte "un sistem de migraţie suplu şi inteligent care să contribuie la creşterea competitivităţii economice atât în plan naţional, cât şi la nivelul Uniunii Europene".

"Este foarte important ca, prin politicile generate de noi, să contribuim la creşteri economice în special în regiunile din vecinătatea frontierelor comunitare, dar şi în statele predilecte de origine ale migranţilor. Pentru aceste categorii de state, remitenţele reprezintă o sursă importantă de creştere economică. O temă de interes pentru România este migraţia în zona extinsă a Mării Negre unde, alături de ţările din zonă, trebuie să facă faţă presiunii unui flux de migraţie care alimentează migraţia ilegală", a mai spus el.

Preşedintele Băsescu a participat, miercuri, la Viena, la a cincea ediţie a Forumului Global al Alianţei Civilizaţiilor, o iniţiativă de stimulare a dialogului între ţările occidentale şi cele musulmane lansată în 2005 de ONU şi la care România a aderat din 2007.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: E o modă în Europa ca politicienii să facă din migranţi cal de bătaie.
 Vizualizări articol: 711 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: E o modă în Europa ca politicienii să facă din migranţi cal de bătaie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei