Preşedintele Senatului Olandei, Fred de Graaf, a declarat, vineri, după întrevederea cu omologul Crin Antonescu, că i-a transmis acestuia că majorităţile parlamentare din ambele ţări trebuie să pună presiune asupra guvernelor pentru a obţine rezultate privind decizia legată de aderarea la Schengen.
"I-am spus şi colegului meu că uneori o relaţie bună între parlamente înseamnă şi punerea de presiune pe guverne pentru a obţine rezultatele pe care ni le dorim şi unii şi ceilalţi", a afirmat de Graaf, aflat în aceste zile într-o vizită la Bucureşti, la invitaţia lui Crin Antonescu.
Oficialul olandez a arătat că dincolo de citirea unor "voluminoase rapoarte scrise", în relaţia dintre cele două ţări este importantă şi întâlnirea oficialilor şi discutarea onestă a punctelor comune şi diferite de vedere.
"Cred că este foarte important să experimentăm şi astfel relaţiile între ţări şi parlamentele din UE, pentru că toţi citim rapoarte scrise foarte mari, dar cel mai bun mod de a cunoaşte prietenii este să îi întâlneşti, să vorbeşti cu ei şi să fii foarte onest cu privire la tot ce ne uneşte, dar ne şi desparte", a spus de Graaf, venit pentru prima dată într-o vizită în România.
Crin Antonescu a arătat că i-a transmis omologului olandez "determinarea şi voinţa politică" ale Guvernului României şi majorităţii parlamentare de la Bucureşti pentru ca România să răspundă "tuturor exigenţelor" privind subiectul aderării la Schengen.
"Desigur, nu am evitat subiectul cel mai presant, care s-a discutat cel mai mult în ultima vreme în perspectiva relaţiilor dintre România şi Olanda, subiectul Schengen. Am reiterat din partea părţii române convingerea noastră că e în interesul comun ca o aderare cât mai grabnică a României la spaţiul Schengen să se petreacă. Am reiterat determinarea, voinţa politică a actualului guvern şi a actualei majorităţi guvernamentale de a face tot ceea ce este necesar pentru ca din toate punctele de vedere România să fie calificată pentru a răspunde tuturor exigenţelor", a afirmat Antonescu.
El a arătat că "a salutat nuanţele şi deschiderile apărute în spaţiul politic din Olanda în raport cu acest subiect".
Cei doi oficiali au menţionat că au evidenţiat şi importanţa şi potenţialul relaţiilor economice dintre cele două ţări, Olanda fiind primul investitor străin din economia României.
Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimul an o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în raportul MCV al Comisiei Europene, prezentat pe 30 ianuarie.
Consiliul European din decembrie a făcut o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.