Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru, a afirmat că în urma percheziţiilor la membrii grupărilor "Sportivilor" şi Cămătarilor" au fost confiscate arme, droguri şi sume mari de bani, acţiunea de vineri fiind cea mai amplă din Bucureşti.
Şeful DIICOT Olaru a declarat că anchetatorii au procedat distinct, faţă de alte cazuri, în ancheta privind grupările "Cămătarilor" şi "Sportivilor" în sensul că documentarea s-a făcut pe mai multe reţele, destructurarea la fel, asigurându-se astfel operativitatea acţiunii şi siguranţa terţilor.
Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru, a afirmat, vineri, la bilanţul activităţii DIICOT pe 2012, că în cazul destructurării grupării "Sportivilor" şi "Cămătarilor" s-a procedat "într-o manieră nouă", în sensul că nu a mai fost documentată informativ operativ activitatea unei singure grupări, ci a mai multor grupări odată.
Sursa citată a arătat că în acest fel s-a asigurat operativitatea mai bună a anchetei, precum şi siguranţa terţelor persoane implicate sau cine ar putea avea de suferit de pe urma acţiunilor de destructurare.
"Maniera în care DIICOT, împreună cu Poliţia Română şi serviciile de profil, a acţionat în această cauză cred că este una nouă şi sper cu timpul să devină o practică, în sensul că nu s-au mai preferat documentarea investigativ-operativă doar a unei grupări infracţionale, ci s-a preferat să se lucreze pe cele mai importante grupări de pe municipiul Bucureşti cu două avantaje majore. În primul rând se asigură în această modalitate scoaterea din mediul infracţional a două grupări de renume, care atrag după ele un nivel ridicat al infracţionalităţii, şi, pe de altă parte, în egală măsură, cred că asigură un minim de riscuri pentru persoanele ce nu sunt agrenate, terţele persoane, persoane ce nu fac parte din astfel de grupări infracţionale şi care la un moment dat nefericit se pot afla într-un loc public, locul public fiind de altfel locul ales de astfel de grupări infracţionale pentru a-şi împărţi teritoriile şi sferele de influenţă. Din punctul meu de vedere această operaţiune este probabil cea mai mare pe care am realizat-o pe teritoriul municipiului Bucureşti, poate mai mare decât cea din 2004-2005 (când au fost arestaţi fraţii Vasile şi Ion Balint, precum şi rude şi locotenenţi ai lor-n.r.) şi au fost angrenate foarte multe forţe din sfera serviciilor şi a Ministerului de Interne", a declarat Codruţ Olaru.
Şeful DIICOT a mai arătat că, în urma percheziţiilor, au fost confiscate droguri şi arme, precum şi sume importante de bani, fiind cunoscut de altfel faptul că grupările se ocupau şi cu camăta, activitate pedepsită de lege.
În 2004, fraţii Vasile şi Ion Balint (cunoscuţi drept Sile şi Nuţu Cămătaru-n.r.) au fost arestaţi pentru tâlhărirea unui om de afaceri israelian, ulterior anchetatorii DIICOT identificând o serie de infracţiuni de cămătărire, proxenetism, trafic de persoane, în care erau implicaţi ei, membri familiei acestora, precum şi subordonaţi ai lor. Instanţa supremă l-a condamnat pe Sile Cămătaru la 13 ani de detenţie, iar pe Nuţu Cămătaru la şase ani. Cei doi au părăsit închisoarea în cursul anului 2012.