Ministrul Justiţiei a solicitat procurorilor din conducerea Ministerului Public să-i comunice, până la 25 februarie, nume de candidaţi pentru funcţiile de procuror general al României, procuror şef al DNA şi procuror şef al DIICOT.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvernul României în cadrul MCV, Ministerul Justiţiei va declanşa, în perioada următoare, o nouă procedură de selecţie a candidaţilor pentru funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, se arată într-un comunicat de miercuri al MJ.
"Totodată este necesară începerea procedurii pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi terorism, mandatul domnului procuror Codruţ Olaru urmând să expire la data de 25 martie 2013", arată MJ.
În perioada ce precede declanşarea procedurii, ministrul Justiţiei intenţionează să poarte o serie de discuţii cu procurorii, pentru a determina înscrierea în procedura de selecţie a unor magistraţi cu înaltă calificare profesională şi care prezintă garanţii de integritate.
"Pentru ca la aceste discuţii să fie invitate persoane reprezentative, bucurându-se de prestigiu profesional şi apreciere în cadrul colectivelor din care fac parte, ministrul Justiţiei a transmis miercuri magistraţilor cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Public, invitaţia de a îi comunica, până la data de 25 februarie 2013, ora 10.00, numele a 1 – 3 procurori care ar putea candida, în opinia acestora, pentru ocuparea uneia dintre funcţiile de conducere menţionate", precizează sursa citată.
Invitaţia a fost adresată prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorilor şefi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, procurorilor şefi ai serviciilor teritoriale ale DNA şi DIICOT.
După primirea propunerilor, ministrul Justiţiei va purta discuţii cu fiecare dintre procurorii nominalizaţi, pentru a-i determina să se înscrie în procedura de selecţie, mai spune sursa citată.
Demersul MJ are în vedere implicarea procurorilor cu funcţii de conducere "într-un proces de selecţie serios şi transparent, în urma căruia fiecare dintre persoanele recomandate de aceştia va avea o şansă reală de a fi desemnată drept candidat pentru una din funcţiile în discuţie".
În urma procedurii de anul trecut a MJ privind numirea procurorului general al României şi şeful DNA au fost desemnaţi procurorii Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, însă ei au fost respinşi, la începutul anului, de preşedintele Traian Băsescu.
Ministrul Justiţiei face propunerile pentru funcţiile de procurori şefi, care sunt discutate în Consiliul Superior al Magistraturii ce trebuie să dea un aviz consultativ şi să le trimită preşedintelui, care decide în final numirea magistraţilor.