Guvernul a avizat, marţi, transferul celor 13 spitale CFR din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii și desființarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, ale cărei atribuţii vor fi preluate de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.
Transferul a fost aprobat prin ordonanţă de urgenţă.
Sunt menținute ca structură sanitară proprie, în subordinea Ministerului Transporturilor, Spitalul Clinic CF nr.2 și Spitalul Clinic CF nr.1, care au aprobate sau în desfășurare proiecte cu finanțări europene, pentru a se evita pierderea finanțării acestor proiecte.
Ordonanța de urgență mai precede faptul că examinarea medicală și psihologică a personalului cu atribuții în siguranța transporturilor se asigură de unitățile din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor, a Ministerului Sănătății, precum și de unitățile agreate de Ministerul Transporturilor.
Se mențin în mod obligatoriu actualele Comisii medicale și psihologice de siguranța circulației și navigației din cadrul unităților sanitare din fosta rețea a transporturilor.
Începând cu 1 ianuarie 2014, unitățile specializate, inclusiv cele din subordinea Ministerului Sănătăţii și Ministerului Transporturilor, vor desfășura activitatea de examinare medicală și psihologică pentru personalul cu atribuții în siguranța transporturilor numai în urma obținerii certificatului de agreare emis de Ministerul Transporturilor.
Personalul Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului se preia de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate sau de către celelalte case de asigurări de sănătate, conform opțiunii acestuia, exprimată în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței.
Personalul preluat își va păstra toate drepturile și obligațiile, iar asigurații Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor devin asigurați ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sau ai altor case de asigurări de sănătate, pe baza opțiunii asiguraților, exprimată în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței.
În urmă cu două săptămâni, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că transferul spitalelor CFR din portofoliul Ministerului Transporturilor în cel al Ministerului Sănătăţii va fi aprobat de Guvern, adăugând că avizul negativ al Consiliului Economic şi Social "trebuie să existe", dar este facultativ.
"Motivele care au stat la baza acestui aviz negativ cred că ar trebui să vi le spună dumnealor (reprezentanţii Consiliului Economic şi Social-n.r.). Eu vreau să spun că prin această ordonanţă nu pleacă niciun medic acasă, nu se întâmplă altceva cu aceste spitale decât că îşi schimbă şeful. Nu cred că Ministerul Transporturilor are know-how-ul pentru organizarea sistemului de sănătate şi că 13 spitale puteau să asigure nişte servicii de sănătate dedicate celor care au fost sau sunt angajaţi la Ministerul Transporturilor, la ora actuală reţeaua sanitară permite realizarea tuturor serviciilor în orice spitale. Dacă cineva îmi va da nişte argumente puternice sunt gata să opresc, dar nu a venit nimeni până acum să-mi dea nişte argumente solide, doar această problemă legată de sindicatele din aceste spitale", a spus Fenechiu.
El a precizat că cele două spitale CFR din Bucureşti îşi vor păstra deocamdată actualul statut.