Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că cei care au creat haos în sistemul de învăţământ trebuie să se abţină de la a da indicaţii în cazul clasei pregătitoare, precizând că prin organizarea acesteia la şcoală sau la grădininiţă, dar cu acelaşi curriculum se evită greşelile făcute în trecut.
"Ţine de domeniul decenţei ca aceia care au creat haos în sistemul de învăţământ românesc să se abţină de la a da indicaţii. Metoda pumnului în gură folosită de guvernarea PDL pentru a lua decizii cu impact asupra viitorului copiilor noştri a fost înlocuită cu cea a dialogului şi a consultării. Legitimitatea deciziilor care au la bază acest mecanism asigură stabilitate sistemului de învăţământ şi permite ieşirea din cercul vicios al schimbărilor lipsite de orice viziune şi de abordare strategică", a declarat Remus Pricopie, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.
Remus Pricopie a precizat că, pentru anul şcolar 2013-2014, Ministerul Educaţiei doreşte organizarea clasei pregătitoare într-un mod mult mai flexibil, fie la şcoală, fie la grădiniţă, dar cu acelaşi curriculum, evitând astfel greşelile făcute în trecut, atunci când nu s-a ţinut cont de condiţiile specifice fiecărei comunităţi, de infrastructura disponibilă şi de punctul de vedere al părinţilor.
"Constat că domnul Daniel Funeriu continuă să persiste în greşeală şi să considere că dialogul ministerului cu părinţii reprezintă o pierdere de vreme. Este aceeaşi atitudine arogantă pe care PDL a afişat-o atunci când a fost la guvernare, o atitudine bazată pe ignorarea dialogului social, pe transformarea profesorilor, a elevilor şi a părinţilor în simple date statistice şi pe impunerea unor măsuri neadaptate condiţiilor din teren şi nevoilor reale ale elevilor", a mai spus Remus Pricopie.
Ministrul a precizat că intenţia Ministerului Educaţiei Naţionale este aceea de a nu bulversa sistemul educaţional de acum, astfel încât părinţii să aibă o imagine clară a ceea ce presupune clasa pregătitoare.
Pricopie a adăugat că Ministerul Educaţiei este interesat "de existenţa logisticii necesare", astfel încât procesul educaţional să se desfăşoare cât mai bine, iar flexibilizarea corespunde cel mai bine obiectivului de a avea un proces educaţional eficient, în condiţiile în care gradul de dotare al grădiniţelor şi şcolilor din ţară este diferit şi nu toate unităţile pot oferi cele mai bune condiţii pentru derularea clasei pregătitoare.
Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu a spus, potrivit relatărilor presei, că mutarea clasei pregătitoare la gradinita este imposibilă fizic, iar consultarea părinţilor pe aceasta tema este o simplă pierdere de vreme menită să asigure o ieşire acceptabilă premierului.
Clasa pregătitoare rămâne în învăţământul obligatoriu de la şase ani şi poate fi organizată în şcoală sau în grădiniţă, decizia privind locul unde vor învăţa copiii fiind luată în funcţie de spaţii, după consultarea părinţilor, anunţa în 30 ianuarie ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
"După o discuţie cu federaţiile sindicale şi cele ale asociaţiilor de părinţi din preuniversitar referitor la organizarea clasei pregătitoare în anul şcolar 2013-2014, am semnat un acord care prevede menţinerea clasei pregătitoare ca parte a învăţământului obligatoriu începând cu vârsta de şase ani. De asemenea, organizarea clasei pregătitoare va fi mai flexibilă din punct de vedere al locului de desfăşurare a activităţii. Altfel spus, directorul şcolii prezintă părintelui oferta pentru clasa pregătitoare în funcţie de spaţiile disponibile, respectiv în şcoală sau în grădiniţă", spunea atunci Remus Pricopie.
Ministrul Educaţiei preciza că indiferent de locul unde este organizată clasa pregătitoare, la şcoală sau la grădiniţă, activitatea se va desfăşura după acelaşi curriculum, cu personal calificat pentru învăţământul primar.
Înscrierile în clasa pregătitoare sunt stabilite pentru luna aprilie, potrivit acordului semnat de ministerul Educaţiei cu federaţiile sindicale şi cu asociaţiile de părinţi din învăţământul preuniversitar.