Ministrul Energiei, Constantin Niţă, se declară nemulţumit de programele de eficientizare prezentate pentru activităţile de la Complexul Energetic Hunedoara şi de la Societatea Naţională a Huilei şi nu exclude o posibilă schimbare a echipei manageriale la cele două societăţi.
Ministrul Energiei, Constantin Niţă, s-a aflat, vineri, în Valea Jiului, pentru a analiza activitatea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi a Societăţii Naţionale a Huilei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Niţă a declarat, la finalul întâlnirii, că este nemulţumit de programul de eficientizare pe care i l-au prezentat directorii generali de la cele două societăţi.
"Nu sunt mulţumit, dar sper să se îmbunătăţească. De exemplu, în abordarea programului de investiţii şi restructurare a cheltuileilor nu s-a pornit de acolo de unde este baza, adică de la preţul materiei prime. Deci, dacă nu retehnologizezi minele, nu ai cum să faci eficientă producţia de energie electrică. Sunt şi alte multe lucruri legate de structura costurilor, de eliminarea risipei, stoparea furturilor şi aşa mai departe, sunt multe", a spus Niţă.
Potrivit sursei citate, în condiţiile actuale nu este exclusă schimbarea echipei manageriale de la Complexul Energetic Hunedoara şi de la Societatea Naţională a Huilei.
"Totul este posibil. În viaţă întotdeauna sunt multe necunoscute", a răspuns ministrul Energiei, întrebat dacă ia în calcul schimbarea directorilor generali.
"Constat că există o anumită diferenţă de opinie între minerit şi cei care produc energie, ceea ce nu mi se pare corect. Atunci va trebui să vedem care e cea mai bună soluţie, lăsăm un director de la energie sau punem unul de la minerit, în aşa fel încît să creăm un echilibru care să conducă la un management eficient, şi nu la un management care toată ziua să se bată pe scaune. Nu asta mă interesează pe mine", a afirmat ministrul Energiei.
Prezent la întâlnirea cu administraţia CEH şi a Ministerului Energiei, preşedintele sindicatului "Muntele", Petre Nica, s-a declarat şi el nemulţumit de programul de eficientizare prezentat de administraţie.
"Conducerea SNH a prezentat un plan pe care, sincer să vă spun, nu am avut timp să-l aprofundez, dar, dacă eu aş fi ministru şi mi s-ar prezenta un astfel de plan, în minutul doi aş da dispoziţie să îl înlocuiesc pe cel care l-a întocmit", a declarat Petre Nica, liderul minerilor din Valea Jiului.
Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a precizat că după ce SNH va fuziona cu CEH vor exista două componente de investiţii, respectiv retehnologizarea unităţilor miniere şi desulfurarea din sectorul termocentralelor de la Mintia şi Paroşeni.
Niţă a spus că pentru retehnologizarea celor patru unităţi miniere ce vor fi incluse în CEH este necesar un buget de 60 de milioane de euro, bani ce trebuie să provină din aportul propriu al societăţii.
"Nu este viabilă această soluţie. Cert este că singura sursă pentru investiţii este sursa proprie şi anume producţia marfă vândută. În acest context este clar că noi va trebui să vindem cărbunele cât mai scump până la momentul fuziunii pentru a încerca să generăm profit. În momentul de faţă nu este posibil, nu are rost să ne îmbătăm cu apă rece. Preţul cu care se produce gigacaloria astăzi este undeva la 104-105 lei şi o vindem cu 69. Pentru un elev de clasa I este clar că oricare gigacalorie produsă produce şi pierdere", a spus Petre Nica despre soluţia prezenată de ministru ca obiectiv de eficientizare a CEH.
Societatea Naţională a Huilei are în subordine patru unităţi miniere - Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, care până la jumătatea anului 2013 trebuie să fuzioneze cu Complexul Energetic Hunedoara, format deocamdată din cele două termocentrale - Mintia şi Paroşeni.
Ministrul Constantin Niţă s-a întâlnit la sediul Societăţii Naţionale a Huilei din Petroşani cu reprezentanţii celor două structuri energetice, dar şi cu prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi cu parlamentari ai USL.