Fostul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Remus Baciu, a fost condamnat la trei ani de închisoare, de către Curtea de Apel Bucureşti, în procesul în care este acuzat că a primit 270.000 euro pentru a urgenta dosare de restituire de proprietate.
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, vineri, pe Remus Virgil Baciu la trei ani de închisoare şi la interzicerea unor drepturi civile. În cazul acestuia instanţa a constatat a fost reţinut şi apoi arestat preventiv de la 27 august 2011 la 28 decembrie 2011 şi au scăzut această perioadă din pedeapsa cu închisoarea aplicată.
Alături de acesta, Curtea a condamnat-o pe Camelia Teodora Andruşenco la trei ani şi jumătate de închisoare şi interzicerea mai multor drepturi civile. Instanţa a scăzut şi din pedeapsa acesteia perioada august - decembrie 2011, cât a fost arestată preventiv.
Instanţa a decis achitarea lui Gheorghe Ciubotaru, în cazul faptei de complicitate la trafic de influenţă pe motiv că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii şi a constatat că acesta a fost reţinut şi arestat preventiv în perioada 5 septembrie 2011 - 28 noiembrie 2011.
Alături de aceştia au mai fost condamnate Elisabeta Androne, Elena Albu şi Valeria Stan, la pedepse de câte un an de închisoare, acestora fiindu-le interzise şi mai multe drepturi civile. În cazul lor instanţa a suspendat executarea pedepselor pe un termen de încercare de trei ani.
Curtea a mai condamnat-o în acest dosar şi pe Elisabeta Vişan la doi ani şi jumătate de închisoare şi a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de cinci ani.
Curtea de Apel Bucureşti a mai dispus confiscarea de la inculpatul Baciu a sumei de 400.900 de lei şi a menţinut măsurile asigurătorii instituite pe parcursul urmăririi penale asupra bunurilor acestuia, respectiv teren fâneaţă în suprafaţă 2698 mp, aflat în intravilanul comunei Poiana Câmpina şi a bunurilor mobile deţinute la locuinţa din Chitila, din strada Vasile Bideac, judeţ Ilfov, până la concurenţa sumei de 400.900 lei.
Judecătorul a mai dispus ridicarea măsurii indisponibilizării dispusă prin Ordonanţa din 13 septembrie 2011 privind instituirea sechestrului asupra sumelor de 5411 de dolari, 5135 de euro şi 38.871 de lei şi a restituit aceşti bani lui Baciu.
Instanţa a mai ridicat o măsură similară aplicată sumei de 7859,40 de lei pe care Baciu o are în contul deschis la BCR, a sumei de 5.508,63 de euro din contul deschis Raiffeisen Bank şi, respectiv a sumei de 108.667,99 de lei din contul deschis la Bancpost.
Curtea a dispus totodată confiscarea de la Andruşenco a sumei de 824.000 de lei şi a menţinut măsurile asigurătorii instituite pe parcursul urmăririi penale prin Ordonanţa din 8 septembrie 2011 asupra sumelor de 86.980 de euro şi 6465 de lei, precum şi asupra imobilului din strada George Călinescu, sector 1, deţinut în coproprietate cu Gheorghe Ciubotaru, soţul acesteia, până la concurenţa sumei de 824.000 lei.
Decizia în cazul acestora nu este definitivă şi poate fi contestată la instanţa supremă.
În 21 septembrie 2011, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe fostul vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Remus Baciu, arestat în urmă cu o lună după ce a fost prins luând aproape o sută de mii de euro pentru urgentarea unui dosar de restituire.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Remus Baciu de trafic de influenţă. Alături de el au mai fost trimişi în judecată, tot în stare de arest, şi cei doi soţi care ar fi intermediat între Baciu şi cumpărătorii de influenţă, Camelia Teodora Andruşenco şi Gheorghe Ciubotaru, acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă.
În acelaşi dosar au fost judecate, în stare de libertate, cele trei cumpărătoare de influenţă, Elena Albu, Elisabeta Androne şi Valeria Stan, dar şi o persoană pe nume Elisabeta Vişan, acuzată de complicitate la cumpărare de influenţă.
Procurorii susţin că, în calitatea sa de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în perioada iunie - august 2011 Baciu "a pretins şi primit foloase materiale" cu ajutorul lui Andruşenco. În schimb, el urma să-i determine pe funcţionarii din subordine "să urgenteze finalizarea formalităţilor de despăgubire cuvenite, prin conversia sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea, în favoarea unor persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10 din 2001".
Cele trei cumpărătoare de influenţă din dosar aveau dreptul să primească, potrivit unei decizii a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din 27 octombrie 2008, despăgubiri în valoare de 36.589.160 de lei, adică 10.482.800 de euro, pentru un teren în suprafaţă de 7.180 de metri pătraţi situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti. Totuşi, procedurile de acordare a despăgubirilor au trenat până în vara anului 2011.
"În aceste circumstanţe, în perioada iunie-august 2011, inculpatul Remus Virgil Baciu a pretins, cu ajutorul inculpatei Camelia Teodora Andruşenco, de la cele patru titulare ale despăgubirilor, inculpate sau învinuite în prezenta cauză, un folos care iniţial nu a fost particularizat, fiind apoi individualizat ca procentaj de 20 la sută din valoarea despăgubirilor stabilită de CCSD, diminuat ulterior la 15 la sută, după care a primit, în trei tranşe, cu ajutorul aceleiaşi coinculpate, suma totală de 1.817.500 de lei, reprezentând echivalentul a aproximativ 432.738 de euro, din care şi-a însuşit 1.134.900 de lei, echivalentul a 270.215 de euro. Astfel, inculpatul Remus Virgil Baciu a primit în zilele de 8 şi 14 august 2011 câte 367.000 de lei, iar la data de 26 august 2011 suma de 400.900 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", afirmă procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă de miercuri.
Restul banilor, adică suma de 682.600 de lei, echivalentul a 162.523 de euro, "a fost însuşită de Camelia Teodora Andruşenco, ajutată tot timpul de soţul ei în această chestiune".
Elisabeta Vişan, fiica uneia dintre cumpărătoarele de influenţă, "a asigurat legătura" între beneficiare, pe de-o parte, şi Remus Baciu şi Camelia Teodora Andruşenco, pe de altă parte, "pentru realizarea demersurilor de transmitere a pretinderii şi, respectiv, de remitere a folosului cerut ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă".
Virgil Baciu şi Camelia Andruşenco au fost încarceraţi în 28 august 2011, iar Gheorghe Ciubotaru a fost arestat în 6 septembrie 2011.
În urma deciziilor judecătorilor instanţei supreme, în 28 decembrie 2011 soţii Andruşenco şi Ciubotaru au fost eliberaţi din detenţie, iar în 27 ianuarie 2012 Virgil Baciu a fost pus în libertate.
În martie 2012, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul instanţei supreme cu privire la neregulile constatate în cadrul auditului realizat la Autoritatea Naţională de Restiturie a Proprietăţilor, unde peste 80 la sută din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor.
Din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate pentru perioada 2005-2011 la ANPR, aproximativ 21.000 nu au fost repartizate spre analiză, iar restul de 17.000 de dosare, deşi au fost repartizate, nu au fost analizate şi soluţionate.
Virgil Baciu mai este judecat de Curtea de Apel Bucureşti, într-un alt dosar privind achiziţionarea de sterilete la preţuri de cinci ori mai mari de către Ministerul Sănătăţii în perioada în care el a fost consilier personal pe probleme de control al fostului ministru al sănătăţii Daniela Bartoş.
Iniţial, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Baciu şi pe ceilalţi trei inculpaţi din dosarul "Steriletu", însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât în 30 noiembrie 2011 rejudecarea cazului.