România este unul dintre cei mai mari exportatori de carne de cal la nivel mondial, înregistrând în anul 2011 exporturi în valoare de 13,1 milioane euro, pe locul 5 în Europa în urma Belgiei, Poloniei, Franţei şi Olandei, repsectiv pe 9 la nivel mondial.
La nivel mondial, exporturile de cal, catâr sau măgar au totalizat 411 milioane euro la nivelul anului 2011.
Cele mai mari ţări exportatoare sunt Belgia (70,93 milioane euro), Argentina (62,8 milioane euro), Canada (59,9 milioane euro), Mexic (35,13 milioane euro), Polonia (34,01 milioane euro), Franţa (24,49 milioane euro), Olanda (22,84 milioane euro), Uruguay (21,72 milioane euro), România (13,07 milioane euro) şi Spania (11,23 milioane euro), potrivit datelor ITC, calculate pe baza statisticilor Organizaţiei Naţiunilor Unite. România este urmată în top de Spania, cu 11,2 milioane euro.
Cei mai importanţi importatori sunt Italia (88,62 milioane euro), Belgia (76,39 milioane euro), Franţa (69,45 milioane euro), Rusia (55,66 milioane euro), Elveţia (38,27 milioane euro), Japonia (18,86 milioane euro), Olanda (18,72 milioane euro), Kazahstan (7 milioane euro), Finlanda (4,65 milioane euro) şi Bulgaria (4,05 milioane euro).
Astfel, România a exportat în 2011 carne de cal, catâr sau măgar în valoare de 13,1 milioane euro, faţă de 10,8 milioane euro în anul anterior, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2009, aceste exporturi s-au cifrat la 7,9 milioane euro, faţă de 8,4 milioane euro în 2008, respectiv 7,7 milioane euro în 2007.
În primele 11 luni ale anului 2012, România a exportat carne de cal, catâr sau măgar în valoare totală de 12,3 milioane euro, potrivit datelor INS.
Principalele pieţe de export au fost anul trecut Belgia, Bulgaria, Italia şi Polonia. Astfel, România exporturile către Bulgaria s-au cifrat la 3,1 milioane euro, în timp ce livrările în Belgia au atras încasări de 4,5 milioane euro. Italia a importat de aproape 2 milioane euro, iar Polonia de 1,6 milioane euro. România a mai exportat anul trecut carne de cal şi către Olanda, Austria, Ungaria, Grecia, Germania şi Cehia, însă în cantităţi nesemnificative, cu cifre de afaceri de ordinul zecilor de mii de euro.
În anii anteriori, cele mai mari pieţe de desfacere pentru carnea românească de cal au fost Belgia şi Italia, reiese din statisticile ITC, calculate pe baza datelor ONU. Comerţul de profil cu Bulgaria a înflorit abia în 2011, cantităţile exportate în anii anteriori fiind nesemnificative.
În 2011 exporturile din România către Belgia s-au cifrat la 4,97 milioane euro, faţă de 5,6 milioane euro în 2010, 4,6 milioane euro în 2009 şi 2008, respectiv 4,2 milioane euro în 2007, potrivit ITC.
Importurile Bulgariei din România au generat în 2011 venituri de 3,16 milioane euro, faţă de 844.000 euro în anul anterior, 187.860 euro în 2009 şi 331.670 euro în 2008.
Italia este un client fidel al producătorilor de carne de cal din România, cu importuri de 3,08 milioane euro în 2011, faţă de 4,07 milioane euro în 2010, 2,8 milioane euro în 2009, 3,1 milioane euro în 2008, respctiv 3,5 milioane euro în 2007.
Producătorii din România au exportat către Olanda în valoare de 1,3 milioane euro în 2011, faţă de aproximativ 160.000 euro în 2010, respectiv 204.000 euro în 2008. În 2007 şi 2009, Olanda nu a importat astfel de produse din România.
România a mai exportat în anii trecuţi carne de cal şi către Franţa, Irlanda şi Marea Britanie, însă în cantităţi relativ mici, cu încasări de ordinul zecilor de mii de euro pe an.
Potrivit datelor ITC, Marea Britanie nu a importat carne de cal, catâr sau măgar din România în 2010 şi 2011, cu o cifră de afaceri de doar 38.000 euro în 2009.
Cantitativ, România a exportat în primele 11 luni ale anului trecut 5.660,45 tone de carne de cal, catâr sau măgar, proaspătă, refrigerată sau congelată, inclusiv organe comestibile, potrivit datelor INS. Bulgaria a importat 1.890,2 tone, Belgia 1.238,3 tone, Italia 1.034,7 tone, Polonia 969,8 tone, iar Olanda 409,4 tone.
Din statisticile ITC reiese că exporturile României au însumat în 2011 6.150 tone la un preţ mediu de 2.126 euro pe tonă, în urcare de la 2.046 euro pe tonă în anul anterior, dar mai puţin faţă de aproximativ 2.350 euro pe tonă în 2007, 2008 şi 2009.
Belgia a plătit în perioada analizată aproximativ 3.000 de euro pe tonă pentru importurile din România, cu un vârf de 3.600 euro pe tonă în 2011. Exporturile către Bulgaria s-au cifrat în 2011 la 1.451 euro pe tonă, în timp ce Italia plăteşte de obicei în jur de 1.800 euro pe tonă, excepţie făcând anul 2010, când preţul a coborât la 1.625 euro pe tonă.
Bulgaria a primit în 2011 cea mai mare cantitate de carne de cal sau măgar produsă în România, respectiv 2.183 tone, urmată de Italia cu 1.707 tone şi Belgia cu 1.379 tone.
Importurile de carne de cal, catâr sau măgar ale României sunt nesemnificative, potrivit datelor ITC. În 2011, România a importat carne de cal în valoare de doar 6.460 euro, din Italia (5.030 euro) şi Ungaria (1.440 euro). În general, importurile de carne de cal ale României se cifrează la câteva zeci de mii de euro pe an, excepţie făcând 2009, când au valorat 231.600 euro, din care 165.000 euro din Bulgaria.
Cantităţi importante de carne de cal - până la 100% - au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină vită. Carnea pentru friptură a fost furnizată de companii britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel. Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins însă aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România.
Premierul Victor Ponta a declarat luni că Ministrul Agriculturii şi celelalte autorităţi cu atribuţii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul cărnii de cal, "din Franţa, Luxemburg sau altă parte", să răspundă direct, deoarece România nu trebuie tratată ca "suspectul de serviciu".
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,a declarat, luni, că din România nu a fost exportată carne de cal greşit etichetată, autorităţile verificând cele două abatoare menţionate de firma franceză,dar suspiciunile nu s-au confirmat, astfel că frauda s-a produs"undeva dincolo de graniţele României".
Comisia Europeană (CE) a apreciat marţi ca "prematur" să introducă obligaţia de a menţiona ţara de origine a cărnii pe semipreparate, apreciind că scandalul actual reprezintă "o problemă de fraudă" şi asigurând că "trasabilitatea funcţionează" atât pentru carne proaspătă, cât si pentru semipreparate.