Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a solicitat sprijin ambasadorului Philippe Gustin, pentru elaborarea pachetelor de servicii medicale, având în vedere experienţa Franţei, precum şi în ceea ce priveşte Institutul Cantacuzino, pentru producţia de vaccinuri
Nicolăescu s-a întâlnit marţi cu Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, pentru a discuta despre strategia naţională în domeniul sănătăţii şi principalele direcţii de reformă pe care Ministerul Sănătăţii (MS) le are în vedere în 2013, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Cu această ocazie, ministrul Sănătăţii a reiterat importanţa schimbului de experienţă cu partea franceză, pentru dezvoltarea sistemului sanitar românesc care să sprijine şi să ofere posibilitatea cetăţenilor să atingă o stare cât mai bună de sănătate şi care să contribuie la creşterea calităţii vieţii acestora.
Nicolăescu a solicitat sprijin în elaborarea pachetelor de servicii medicale, de bază si complementar, având în vedere experienţa foarte bună a Franţei, precum şi în ceea ce priveşte Institutul Cantacuzino în producţia de vaccinuri.
În cadrul discuţiilor, ambasadorul Franţei a remarcat liniile principale pe care se bazează autorităţile române pentru îndeplinirea obiectivelor şi, totodată, a subliniat importanţa activităţilor medicale de prevenţie pentru îmbunătăţirea indicatorilor de sănătate naţională, a precizat sursa citată.
Eugen Nicolăescu declara, în 21 decembrie 2012, că are ca prioritate la preluarea mandatului de ministru al Sănătăţii repornirea producţiei la Institutul Cantacuzino. El şi-a exprimat atunci indignarea în legătură cu decizia "unor persoane" de a închide Institutul Cantacuzino.
"România are nevoie de Institutul Naţional Cantacuzino. A fost o bătaie de joc ceea ce s-a întâmplat cu acest institut. Este de neacceptat şi, dacă voi putea să găsesc vinovaţii, o voi face. Mi s-a spus că, cu 10 milioane de euro, în şase luni institutul şi-ar putea relua activitatea, mai mult de atât, ar putea exporta vaccinuri. România are nevoie de acest institut. Reluarea activităţii la Cantacuzino este un semnal pentru populaţie că erorile se corectează", spunea Nicolăescu, la audierea în comisiile de specialitate din Parlament pentru avizarea propunerii sale la conducerea Ministerului Sănătăţii.
Anul tercut, dozele pentru vaccinarea antigrupală au fost cumpărate din străinătate, deoarece Institutul Cantacuzino şi-a închis linia de producţie.
Anul 2012 a fost astfel primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012 multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.
Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.
În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri.