Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că România va beneficia de 6 miliarde de euro în plus pentru exerciţiul financiar european 2014- 2020, faţă de cel precedent, cu o creştere de 10 la sută pe fonduri de coeziune şi de 27 la sută pentru Politica Agricolă Comună.
"Pentru bugetul următor România are în plus 6 miliarde de euro faţă de bugetul precedent, aflat acum în execuţie.Avem o creştere de 10% pe fonduri de coeziune şi o creştere de 27% de procente pe fondurile destinate PAC şi m-aş opri puţin asupra acestui aspect. Aici avem un total de 4,7 miliarde în plus pentru plăţi directe, ceea ce îi va ajuta foarte mult pe fermieri să îşi plătească costurile pentru asigurarea recoltelor de care România are nevoie. Cu buget pentru Coeziune, PAC şi suma alocată pentru tineret şi ajutorul celor săraci din mediul rural cu un buget de 39,9 miliarde şi cu o contribuţie de 8,9 miliarde, România este un beneficiar net de fonduri europene, cu o valoare de 31 miliarde de euro", a detaliat preşedintele Băsescu.
Preşedintele a mulţumit "statelor donatoare, statelor net donatoare, fie că vorbim de Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Olanda, Austria, Luxemburg".
"Sunt state datorită cărora noi putem primi un buget important pentru propria noastră dezvoltare, în aşa fel încât să reducem decalajele faţă de statele dezvoltate.Vreau să ne fie foarte clar, aceşti bani provind din taxele şi contribuţiile cetăţenilor din Germania, Franţa, Marea Britanie, Austria, Finlanda, Suedia, Luxemburg şi altele. Să ştiţi că nu îi tipăreşte UE sau Comisia Europeană", a remarcat preşedintele.
Preşedintele a precizat că trebuie luat notă de faptul că "Uniunea funcţionează pe principiul solidarităţii şi cetăţenii din statele net contributoare sunt solidari cu interesele României, cetăţenii români, ca şi noi să ne dezvoltăm mai rapid decât ne permit propriile resurse".
" În mod categoric este greu de presupus că România ar fi putut să adauge în fiecare an din 2014-2020 încă 5 miliarde de euro cu ocazia fiecărui buget. I-am primit pentru a ne dezvolta.Ar fi păcat să tratăm acest lucru cu îndârjire politică, cu lipsă de respect şi, dacă vreţi, lipsă de responsabilitate", a mai declarat preşedintele Băsescu.