Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, că nu va încuraja "niciodată" utilizarea unor însemne ilegale pe instituţiile statului român, comentând astfel ceea ce presa a numit "războiul steagurilor" româno-ungar.
"Sigur că niciodată nu voi încuraja utilizarea unor însemne ilegale pe instituţiile statului român. Dar depinde cum abordăm acest lucru, fără propagandă, fără patos, dar cu legea în mână", a declarat preşedintele.
Băsescu a spus că soluţionarea acestei situaţii stă în "responsabilitate"
"Eu soluţia o am dinainte ca lucrurile să se petreacă şi de când au început. Această soluţie este responsabilitatea. În perioade de criză şi istoria e plină de astfel de exemple promovarea naţionalismului este una dintre soluţiile politicienilor care îşi asumă o responsabilitate limitată. Cu certitudine, au existat mici gesturi reprobabile, dar să promovezi, să împingi în tema naţionalistă într-o perioadă de criză economică, în care este Mi se pare un comportament iresponsabil şi la Budapesta, şi la Bucureşti", a mai declarat preşedintele Băsescu.
Preşedintele a explicat astfel atitudinea amicală pe care a avut-o, la Consiliul European, faţă de premierul ungar Viktor Orban: "Apelul meu la Viktor Orban. M-am uitat la poze, e adevărat că râdeam, dar spunând uşor, uşor cu pianul pe scări în problema naţionalistă".
Ministrul ungar de Externe Janos Martonyi a anunţat joi că nimic din ceea ce a declarat ambasadorul ungar în România pe tema autonomiei Ţinutului Secuiesc "nu deviază de la poziţia Guvernului ungar", relatează MTI.
Răspunzând unei întrebări în cadrul unei conferinţe fără legătură cu acest subiect, Martonyi a declarat că Ungaria şi-a menţinut o poziţie clară privind eforturile pentru asigurarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, în ultimii 22 de ani. Dacă o comunitate pretinde o formă de autonomie în mod democratic, societatea majoritară trebuie să ia în considerare cererea, a declarat el.
Joi dimineaţă, secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth a declarat că Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a simbolurilor etnice, adăugând că detalii vor fi anunţate în cursul zilei.
Miercuri seara, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând că dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.