comisia parlamentară pentru revizuirea Constituţiei, precizând că acesta poate acoperi "politic" această dezbatere, atât ca preşedinte al Senatului, cât şi ca viitor candidat la prezidenţiale.
"Vom prezenta principalele idei ale USL privind reforma constituţională. (...) Cel care va prezenta aceste principii va fi domnul Antonescu. Din punctul meu de vedere, ar fi foarte bine ca domnia sa să conducă comisia (de revizuire a Constituţiei - n.r.), pentru că eu am această sarcină guvernamentală. Domnul Antonescu trebuie ca preşedinte al Senatului şi în calitatea sa de candidat al USL la viitoarele alegeri prezidenţiale poate foarte bine să acopere politic această dezbatere şi iniţiativă de modificare a Constituţiei", a declarat Ponta.
Premierul a menţionat că preşedinţia comisiei parlamentare de revizuire a legii fundamentale revine în mod normal USL, iar în paralel cu forul parlamentar se va mai constitui un for constituţional compus din experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile în care să fie analizate propunerile partidelor.
El a menţionat că între ideile convenite la nivelul USL este aceea că va trebui menţinut principiul preşedintelui ales în mod direct şi o "republică care să fie organizată după un model care prinde din ce în ce mai mult contur în toată Europa (...) acolo unde preşedintele este ales direct şi are legitimitatea dată de votul direct, dar Guvernul răspunde în faţa Parlamentului şi atribuţiile sunt foarte clar delimitate".
"Adică să avem un preşedinte aşa cum au toate ţările spre care ne uităm - şi mă uit în mod special spre Polonia şi Austria - un preşedinte arbitru", a mai afirmat premierul.
Premierul a precizat că termenul pentru finalizarea proiectului de revizuire convenit în USL este data de 5 mai.
"În mai-iunie, dacă va fi nevoie să prelungim sesiunile parlamentare, să se voteze în cele două Camere propunerea de revizuire, după care probabil septembrie -octombrie să avem referendumul de ratificare", a adăugat Ponta.
El a menţionat că din comisia de revizuire va face parte un reprezentant al Administraţiei Prezidenţiale, dar şi din partea Guvernului, a Curţii Constituţionale, Consiliul Superior al Magistraturii.
În ceea ce priveşte punctele ce ar fi vizate în perspective revizuirii, Victor Ponta a mai precizat că între acestea se numără mecanismul de desemnare a primului ministru de către şeful statului, dar şi reglementarea traseismului politic.
"În Constituţie trebuie să trecem foarte clar sistemul prin care un parlamentar care îşi schimbă partidul... de fapt care schimbă votul pe care l-a primit în momentul în care a fost votat îşi poate pierde mandatul. (...) Nu că-şi părăseşte partidul, nu asta e important. Important este că cere un vot pentru o anumită situaţie, este membru PSD, PDL, PNL, şi după aceea practic îşi înşeală proprii alegători şi trebuie să răspundă în faţa alegătorilor, nu în faţa partidului", a mai susţinut liderul PSD.
Surse din USL au declarat anterior pentru MEDIAFAX că Uniunea susţine varianta organizării referendumului pentru revizuirea Constituţiei în luna septembrie, iar preşedintele PNL, Crin Antonescu, să devină preşedintele Comisiei parlamentare care va întocmi proiectul noii legi fundamentale.
Liderii USL au convenit să susţină varianta în care referendumul pentru revizuirea Constituţiei să aibă loc în luna septembrie, iar până la sfârşitul anului ar urma să fie validaţi în funcţii noii preşedinţi de consilii regionale, au declarat sursele citate.
De asemenea, liderul PNL Crin Antonescu ar urma să ocupe poziţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de revizuire, iar în paralel să fie iniţiat un for constituţional din care să facă parte organizaţii nonguvernamentale, asociaţii şi reprezentanţi ai mediului academic.
Potrivit surselor citate, poziţia lui Antonescu în fruntea comisiei de revizuire ar presupune o "autoritate politică şi instituţională", dar şi o modalitate de a-şi consolida poziţia de candidat la alegerile prezidenţiale.