Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, şi primarii a patru comune bihorene afirmă că East West Petroleum şi Clara Petroleum au primit licenţe pentru explorarea-exploatarea gazelor de şist din zona lor şi se opun operaţiunii, anunţând că strâng semnături în acest sens de la cetăţeni.
În şedinţa din 4 decembrie 2012, Guvernul a aprobat, prin două hotărâri, acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională a Resurselor Minerale (ANRM) şi firmele East West Petroleum şi, respectiv, Clara Petroleum, pentru perimetre în satele Tria şi Tulca. Conform legii, anexele celor două hotărâri de guvern sunt clasificate, nefiind publicate în Monitor.
Autorităţile locale afirmă însă că licenţele au fost acordate pentru explorarea-explotarea gazelor de şist.
Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, şi primarii comunelor Derna - Victor Filip, Tulca - Ioan Bulzan, Popeşti - Dorin Curtean şi Sânmartin - Lucian Popuş, au afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, că Guvernul a aprobat, la sfârşitul anului trecut, două acorduri petroliere de explorare - exploatare a gazelor de şist în satele Tria (comuna Derna) şi Tulca în favoarea companiilor East West Petroleum şi Clara Petroleum, iar Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a emis acorduri de explorare pentru alte zone din comunele Popeşti şi Sânmartin, pe raza căreia se află staţiunea Băile Felix, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Guvernul nu a anunţat Consiliul Judeţean şi nici primarii comunelor”, a afirmat şeful CJ Bihor, care a prezentat un studiu al Parlamentului European conform căruia exploatarea gazelor de şist este riscantă, având ca efecte scoaterea din circuit a unor terenuri, utilizarea unor mari cantităţi de apă care trebuie pompată în sol pentru fracturarea rocilor şi eliberarea gazelor, contaminarea surselor de apă potabilă şi chiar apariţia unor seisme.
"Aş vrea să subliniez că metoda de explorare a gazelor de şist nu este mai puţin periculoasă decât cea de extragere propriu-zisă", a spus Popa.
Acesta a adăugat că, potrivit aceluiaşi studiu, locuitorii din zonele în care se extrag gaze de şist pot suferi neuropatii, cancer de piele, leucemie şi insuficienţă renală.
"Este un studiu care nu ne încurajează deloc să fim optimişti şi deschişi unor asemenea investiţii”, a declarat Cornel Popa.
El a făcut referiri în special la staţiunea Băile Felix, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Sânmartin - pentru care există un acord de explorare emis de către ANRM - afirmând că în această zonă turismul va fi grav afectat.
"Ştiţi foarte bine ce aşteptăm de la Felix şi de la turismul bihorean. Eu cred că prin aceste acorduri dăm un semnal că vrem să-l înmormântăm definitiv, că nu ţinem la viaţa oamenilor şi că nu ne pasă de ceea ce lăsăm după noi. (...) Ne opunem vehement unor asemenea exploatări în Bihor. Ce fel de atracţii mai oferim noi celor care vin să-şi trateze bolile în Felix, dacă de mâine acolo va fi un spaţiu cancerigen? Cerem primului-ministru Victor Ponta să oprească aceste explorări-exploatări”, a spus Cornel Popa.
Acesta a mai afirmat că nu exclude nici organizarea unui referendum la nivel judeţean.
La rândul său, arhitectul-şef al judeţului Bihor, Maria Şimon, a afirmat că, din punct de vedere legal, companiile petroliere vor putea executa foraje doar dacă vor avea certificate de urbanism emise de Consiliul Judeţean, iar în opinia sa nu vor reuşi să obţină aceste acte, dată fiind opoziţia cetăţenilor şi a autorităţilor locale.
"Până acum nu ni s-a cerut niciun certificat, dar când ni se va solicita vom fi motivaţi să cerem întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, care impune şi consultarea populaţiei. Şi eu consider că această documentaţie de urbanism nu are cum să treacă”, a spus Şimon.
De asemenea, primarul comunei Sânmartin, Lucian Popuş, a declarat că a început deja strângerea de semnături de la cetăţenii care se opun exploatărilor, adunând deja aproximativ patru mii.
Primarii celorlalte trei comune - Derna, Popeşti şi Tulca - au afirmat că intenţionează şi ei să înceapă strângerea semnăturilor de la cetăţenii care se opun exploatărilor.
Conform autorităţilor locale, în hotărârile de guvern din decembrie 2012, printre localităţile pe teritoriul cărora companiile East West Petroleum şi Clara Petroleum, în baza unor licitaţii câştigate în 2009, pot face explorări şi exploatări de gaze de şist se numără localităţile bihorene Voivozi, Sălacea, Otomani, Şilindru, Bogei, Mişca, Chişlaz, Sâniob, Ciocaia, Budoi, Sânmartin şi Tulca.