Oficialii Comisiei Europene nu au avut obiecţii faţă de noul statut propus al parlamentarilor şi trebuie văzut dacă bugetul pe 2013 mai poate fi aprobat ca efect al deciziei preşedintelui de a trimite Parlamentului spre reexaminare acest statut, a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta.
El a insistat asupra faptului că nu ştie ce observaţii a ridicat preşedintele Traian Băsescu şi nici la ce recomandări din MCV se referă acesta, arătând doar că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut anterior o discuţie inclusiv pe această temă cu secretarul general al Comisiei Europene, fără să fie ridicate obiecţii din partea CE faţă de statut.
Premierul a arătat însă că noul statut al parlamentarilor include şi o reducere a bugetului Parlamentului, astfel că acum trebuie analizat dacă proiectul de buget elaborat pentru acest an mai poate fi adoptat în condiţiile în care statutul a fost transmis spre reexaminare.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, Parlamentului, o cerere de reexaminare a Statutului parlamentarilor, invocând, printre altele, faptul că acesta vine în contradicţie cu recomandările din Raportul MCV şi propunând dezbatere publică asupra proiectului.
În cerere se arată că Legea trimisă spre promulgare are ca obiect de reglementare completarea şi modificarea statutului deputaţilor şi al senatorilor, în special în ceea ce priveşte incompatibilităţile, conflictele de interese şi imunitatea parlamentarilor.
Preşedintele anunţa, duminică, într-o conferinţă, că luni va decide dacă promulgă modificările la Statutul parlamentarilor, retrimite actul normativ Legislativului sau trimite la Curtea Constituţională.
Comisia Europeană solicită, în raportul MCV privind România, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray.