Vicepreşedintele PDL Andreea Paul a declarat, joi, că bugetul propus de Guvern este unul al stagnării, antidezvoltării, anticreşterii economice, al promisiunilor neonorate, iar PDL va depune la dezbaterea din Parlament 9.300 de amendamente.
"Noi avem acum de-a face cu un Guvern al insolvenţei, care ne propune un buget care nu este altceva decât proba minciunilor USL din campanie. În patru ani USL duce România în insolvenţă pornind de la cele două proiecte pilot Hidroelectrica şi Oltchim. (...) După ce au promis soluţii miraculoase, avem astăzi pe masa Parlamentului un buget al stagnării, un buget antidezvoltare, un buget anticreştere economică, un buget fără nicio construcţie sau viziune, un buget al promisiunilor neonorate şi al speranţelor deşarte", a afirmat, la o conferinţă de presă, Andreea Paul.
Ea a adăugat că bugetul nu este altceva decât "paşaportul de trecere al PNL la socialism împotriva clasei de mijloc".
"Pe scurt, şoc şi groază, asta propune Guvernul USL", a mai spus Andreea Paul, adăugând că anul 2013 va fi anul concedierilor masive, nu numai în sectorul bugetar, ci şi în mediul privat.
Ea a arătat că PDL pregăteşte multe amendamente la proiectul de buget şi anume 6.300 de amendamente din cele pe care le-au propus parlamentarii USL în 2012, la care se adaugă 3.000 de amendamente noi, centrate pe crearea locurilor de muncă şi relansarea creşterii economice.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, după şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere, că, potrivit programului agreat, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pe 2013 vor fi dezbătute în plen, marţi, 5 februarie.
Zgonea a spus că proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2013 au fost primite la Parlament, fiind distribuite către parlamentari, care au la dispoziţie săptămâna în curs pentru a depune amendamente.
El a arătat că săptămâna viitoare, în zilele de luni, marţi şi miercuri, vor fi făcute audierile în comisiile de specialitate pentru fiecare minister în parte, iar începând de joi şi până luni, inclusiv, cele două proiecte de lege vor fi dezbătute în comisiile comune de Buget-Finanţe.
Guvernul a avizat miercuri proiectul de buget pentru acest an.
Conform ultimelor date prezentate de Ministerul Finanţelor, proiecţia bugetară este construită pe o ţintă de creştere economică de 1,6% şi un Produs Intern Brut de 623,3 miliarde lei.
Veniturile bugetului consolidat sunt proiectate la 209,2 miliarde lei (reprezentând 33,6% din PIB), iar cheltuielile bugetului general consolidat ar urma să atingă 222,6 miliarde lei (35,7% din PIB), deficitul astfel rezultat fiind calculat la 13,3 miliarde lei (2,1% din PIB).