Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat miercuri, după discuţiile cu reprezentanţii FMI, că împreună cu Banca Mondială se caută soluţii pentru ca toţi consumatorii vulnerabili să primească ajutoare pentru energie, iar nivelul acestora să fie puţin mai mare decât creşterea de tarif prognozată.
Câmpeanu a estimat că vor fi "câteva milioane de beneficiari" şi a precizat că se estimează o creştere a facturii de aproximativ şapte lei, iar intenţia este ca ajutorul acordat să fie puţin mai mare decât această sumă.
"Deşi vi se pare suma mică, cred că este corect, pentru că acoperim această creştere şi dăm încă puţin în plus", a mai spus demnitarul.
Ministrul Muncii a precizat că fondurile necesare pentru plata acestor ajutoare vor fi stabilite ulterior, dar este posibil ca acestea să vină din profitul excendentar al companiilor din domeniul petrol şi gaze.
Mariana Câmpeanu a mai spus că, în prezent, se fac simulări cu Banca Mondială, care acordă sprijin consistent Ministerului Muncii pentru a găsi soluţii de acordare a ajutoarelor pentru consumul de energie.
În acelaşi context, Câmpeanu a explicat că se încearcă găsirea unei forme corecte de acordare a acestor ajutoare, începând din aprilie.
Potrivit ministrului Muncii, foarte multe persoane care, până în prezent, au optat pentru consumul social, nu se încadrau, de fapt, în acesta. "Tentaţia este să declari că te vei încadra în tariful social, dar dacă depăşeai, costul era mult mai mare. De asemenea, se înscriau unii pentru consumul social pentru casele de vacanţă, or nu cred că aceştia erau consumatori vulnerabili. Vrem să eliminăm astfel de situaţii", a spus ministrul Câmpeanu.
La discuţiile de miercuri cu reprezentanţii FMI, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, s-a discutat şi despre modul în care ministerul a dus la îndeplinire prevederile din acordul încheiat cu aceste instituţii. "Nu am avut probleme. În general, au fost mulţumiţi de cum a răspuns ministerul", a declarat demnitarul.
Mariana Câmpeanu a mai spus că discuţiile au vizat şi Legea dialogului social, planul naţional de ocupare, stimulentele acordate pentru creşterea ocupării în special în rândul tinerilor, dar şi modificarea Legii şomajului.