Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, marţi, că în Constituţie ar trebui să se prevadă dreptul exclusiv al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a face numirile la conducerile parchetelor.
"În opinia mea - şi am văzut că este şi opinia premierului - CSM ar trebui să se exclusiveze în a face aceste numiri. Nici ministrul, nici preşedintele, mai ales că devin şi alte organisme, foarte interpretative, şi trag atribuţiile de la o instituţie la alta. O justiţie independentă înseamnă CSM care să acopere toate numirile acestea", a spus Mona Pivniceru.
Ministrul Justiţiei a spus că procurorul trebuie să fie stabil şi, mai ales, independent.
"La dezideratul acesta trebuie să ajungem", a precizat Pivniceru.
Întrebată ce că se va întâmpla dacă CSM va fi ineficient în a face numirile de procurori şefi, Mona Pivniceru a spus că statul român girează procedurile, politicile publice în materie, serviciul public al justiţiei şi veghează la respectarea criteriilor de management şi de calitate.
"Numirile ţin de statutul persoanei, care noi le translăm la politic sau la executiv, sau oriunde. Deja creează hiatusul de statut şi creează tradiţionala subordonare", a precizat Pivniceru.
Întrebată cine i-ar revoca pe procurorii şefi dacă aceştia ar avea derapaje, Pivniceru a spus că în raport de principiul de bază vor fi reglate toate consecinţele.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că a transmis membrilor Secţiei pentru procurori a CSM că, în opinia lui, procurorii trebuie să fie independenţi, să nu mai existe control ierarhic şi, totodată, că Guvernul şi politicul nu se implică în niciun fel în alegerile Consiliului.
Premierul a adăugat că poziţia pe care a exprimat-o şi pe care şi-o asumă este aceea că procurorii trebuie să fie cu adevărat independenţi, aşa cum sunt şi judecătorii.
"Decizia va aparţine numai şi numai Parlamentului, la momentul revizuirii Constituţiei, dar eu am o poziţie foarte clară, şi anume aceea că procurorii trebuie să rămână magistraţi, dar procurorii, în viitor, dacă suntem cu toţii de acord şi schimbăm Constituţia, procurorii trebuie să fie cu adevărat independenţi, aşa cum sunt şi judecătorii", a precizat Ponta.
Premierul a mai spus că distincţia trebuie să fie foarte clară între justiţia înfăptuită de judecători, procurori şi zona politică.
Ponta a afirmat că ministrul Justiţiei, ca şi preşedintele ţării, indiferent cine sunt aceştia, sunt oameni politici, iar atunci când oamenii politici au atribuţii în numirea şefilor de parchete, "inevitabil apare un element politic".
"Pentru că ministrul Justiţiei, ca şi preşedintele ţării, indiferent cine sunt, nu personalizez, pentru că vor fi alţi preşedinţi şi alţi miniştri ai Justiţiei, sunt oameni politici. În momentul în care oamenii politici au atribuţii în numirea şefilor de parchete, inevitabil apare un element politic. Or propunerea mea a fost: «Haideţi să facem procurorii cu adevărat independenţi, nu doar în forma actuală, ci mai multă independenţă, să nu mai existe control ierahic, să nu mai avem de fiecare dată impresia că cine are procurorul sau cine numeşte procurorul general, practic, controlează toţi procurorii până jos, la ultima unitate de parchet de pe lângă judecătorie",a spus Ponta.
Premierul a precizat că decizia privind numirile de procurori şefi trebuie luată la nivel clar, de principiu.
"Am mai spus un lucru, dacă facem şi luăm această decizie, o luăm pentru viitor şi o luăm la nivel clar, de principiu, pentru că altfel ajungem în situaţii ridicole, în care în 2005 spunem că ministrul Justiţiei e bun să propună, în 2013 zicem că nu mai e bun să propună, în 2017 iar e bun, or lucrul ăsta nu poate să arată decât neseriozitate şi instabilitate", a spus Ponta.