Preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, a declarat, marţi, că a fost dintotdeauna dorinţa sistemului ca numirile procurorilor şefi "să fie făcute la nivelul forului magistraţilor"
Premierul Victor Ponta a declarat, după discuţiile cu membrii Secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, că pledează ca prin modificarea Constituţiei procurorii şefi, inclusiv procurorul general, să fie selectaţi şi numiţi de CSM, fără implicarea ministrului Justiţiei şi a preşedintelui.
Întrebată cu comentează afirmaţia premierului privind revizuirea Constituţiei în ceea ce priveşte procurorii, Oana Schmidt Hăineală a spus: "A fost dintotdeauna dorinţa sistemului ca numirile să fie făcute la nivelul forului magistraţilor. Aici vorbim însă de o procedură de revizuire a Constituţiei".
Marţi, întrebat dacă ar fi bine ca procurorul general să prezinte un raport anual în faţa Parlamentului, după modelul altor ţări europene, premierul Victor Ponta a spus: "E o soluţie bună şi aceasta, însă a nu se crea impresia că parchetele sunt sub controlul Parlamentului, dar într-adevăr întotdeauna, în virtutea colaborării între puterile statului, dacă nu mai e atunci ministrul Justiţiei şi nici preşedintele care fac parte din puterea Executivă poţi să ai o colaborare între Justiţie şi Parlament care, indiferent de supărări sau nesupărări la adresa Parlamentului, Parlamentul este totuşi cea mai reprezentativă instituţie politică".
Legat de această afirmaţie, preşedintele CSM a spus că nu a văzut acea declaraţie a premierului.
"Ceea ce pot să vă spun este că, la acest moment, în condiţiile în care procurorul este magistrat independent, procurorul nu răspunde în faţa Parlamentului României în niciun caz şi Parlamentul României nu are niciun drept şi niciun atribut legal de a pune întrebări procurorilor vis-a-vis de modul în care-şi îndeplinesc atribuţiile de serviciu. Pentru asta există CSM", a conchis Hăineală.