Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, luni, că unitatea spaţiului UE nu este desăvârşită din raţiuni politice pe care unele state continuă să le întrebuinţeze pentru blocarea accesului României şi Bulgariei în Schengen şi a făcut apel la revenirea la abordarea tehnică a acestui dosar.
"Unitatea spaţiului UE nu e desăvârşită din raţiuni politice pe care unele state continuă să le întrebuinţeze pentru blocarea accesului României şi Bulgariei în spaţiul Schengen", a afirmat Traian Băsescu, la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti.
"Pe această cale, fac apel la guvernele dumneavoastră pentru a reveni la abordarea tehnică a acestui dosar", a continuat şeful statului.
El a susţinut că România a dovedit că îndeplineşte toate criteriile legate de obligaţia de apărare a frontierei.
România consideră că şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de Tratatul de Aderare", a subliniat preşedintele.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, s-a întâlnit joi, la Dublin, cu omologii din Germania şi Olanda pe tema aderării României şi Bulgariei la Schengen, aceştia arătând că ambele ţări vor relua discuţiile interne în acest sens după adoptarea raportului MCV. De asemenea, omologul finlandez a subliniat faptul că aceasta este o decizie politică, care depinde de raportul MCV de la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit MAI.
Oficialul român a mai avut la Dublin întrevederi cu omologii din Irlanda, Bulgaria şi Polonia. Din delegaţia MAI au mai făcut parte secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul şi Guvernul, Bogdan Tohăneanu, şi chestorul şef de poliţie Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale.
Olanda şi Germania sunt ţările care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei, anunţând că pentru a accepta acest lucru aşteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene care va fi prezentat la sfârşitul acestei luni.
Preşedintele Traian Băsescu declara, după Consiliul European din decembrie, că în anexa concluziilor reuniunii a fost introdusă o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.
În contextul Consiliului JAI din 6-7 decembrie, secretarul de stat în MAI Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, arăta că dacă decizia privind deblocarea aderării va fi luată la Consiliul JAI din martie, pentru frontierele aeriene şi maritime intrarea în zona Schengen se va face în ultima duminică a lunii martie, iar pentru frontierele terestre speră să se întâmple acest lucru până la sfârşitul anului.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat pe 10 ianuarie că în acest moment nu este în plan trimiterea unei misiuni de experţi la Bucureşti pentru pregătirea raportului MCV, care va fi publicat până la sfârşitul acestei luni.
Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că raportul MCV privind justiţia română va fi publicat în 30 ianuarie.