Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că le garantează britanicilor că românii nu vor invada Marea Britanie după 1 ianuarie 2014 când expiră restricţiile pentru piaţa muncii pe care statele UE le-au putut impune după aderarea României şi Bulgariei în 2007.
"Eu, de aici, garantez britanicilor şi celor interesaţi că România nu va invada Marea Britanie. România este o ţară foarte frumoasă", a afirmat preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea anuală cu diplomaţii acreditaţi la Bucureşti.
El a mai arătat că România îşi propune să depună eforturi mai mari pentru consolidarea relaţiei de parteneriat cu Marea Britanie.
Săptămâna trecută, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, s-a declarat nemulţumit că tema valului de imigranţi români e folosită în precampania electorală din Marea Britanie, adăugând că românii nu sunt trataţi corect, deşi au contribuit prin munca lor la Olimpiada de la Londra şi la creşterea economică de acolo.
Un membru al Cabinetului britanic, Oliver Letwin, a fost dur criticat sâmbătă seara de parlamentari conservatori, după ce a declarat că Guvernul va şti câţi români şi bulgari vor emigra în Marea Britanie abia după ce aceştia vor ajunge în ţară, relatează Daily Mail în pagina online.
Acest strateg, cunoscut pentru gafele sale potrivit publicaţiei britanice, a fost criticat după ce a fost întrebat despre impactul probabil produs de imigranţi din cele două state memebre UE după ce aceştia vor obţine dreptul de a locui şi munci în Marea Britanie începând din 2014.
"Nu ştiu", a răspuns Letwin, atunci când a fost întrebat, în cadrul unei emisiuni BBC, dacă este de acord cu o estimare neoficială, potrivit căreia 50.000 de imigranţi din România şi Bulgaria vor sosi anual după anularea restricţiilor impuse celor două ţări. Chestionat mai departe, el a declarat că Guvernul va afla acest lucru abia după sosirea imigranţilor. "Probabil vom şti în cele din urmă, ştim ceea ce vedem", a spus el.
Însă declaraţia sa a declanşat furia unor parlamentari conservatori. "Nu este suficient. Avem nevoie de o evaluare urgentă a impactului probabil produs de viitoarea imigrare, nu doar să ne uităm la efectul (acesteia) asupra unor servicii publice vitale", a declarat Priti Patel, un parlamentar din Witham (Essex).
Un alt parlamentar conservator, Philip Hollobone, din Kettering (Northants), a apreciat că numărul bulgarilor şi românilor din Marea Britanie ar putea creşte de la 155.000 la 425.000. "Cred că Guvernul are estimări, dar îi este teamă să le publice din cauză că ar alarma publicul", a adăugat el.
Aproximativ 50.000 de români şi bulgari vor veni în Marea Britanie anual după anularea restricţiilor impuse României şi Bulgariei, anul viitor, sugerează un think thank britanic, Migration Watch , a relatat joi BBC News Online.
Centrul britanic de reflecţie prevede acest nivel anual de imigranţi în primii cinci ani după anularea restricţiilor, avertizând asupra unor "consecinţe semnificative" asupra locuinţelor şi locurilor de muncă. Cetăţeni din ambele state UE vor beneficia de libertatea de a circula în cadrul Uniunii începând din 2014.
În schimb, miniştri britanici afirmă că un calcul în acest sens este dificil, iar Ministerul de Interne a anunţat că lucrează la măsuri destinate reducerii imigraţiei.
Ministrul pentru Comunităţi şi Administraţie Locală Eric Pickles a avertizat că un "aflux" de români şi bulgari, după deschiderea pieţei muncii în decembrie 2013, ar putea amplifica problemele cu locuinţele, existente deja în ţară.