Planul naţional de locuri de muncă şi stimulentele acordate în domeniu au fost discutate, vineri, de reprezentanţii Ministerului Muncii cu delegaţia FMI.
Prima rundă de discuţii dintre Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi delegaţia Fondului Monetar Internaţional a avut loc vineri.
În cadrul întâlnirii, care a durat mai bine de două ore, reprezentanţii FMI au dorit să analizeze din punct de vedere tehnic politicile pieţei forţei de muncă, fiind luate în discuţie două subiecte, respectiv planul naţional de locuri de muncă, măsurile incluse şi stimulentele în materie de creare de locuri de muncă.
La finalul întâlnirii, reprezentanţii FMI nu au făcut declaraţii.
Ministerul Muncii mai are planificate alte două întâlniri cu delegaţia FMI, în cursul săptămânii viitoare.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Iolanda Stăniloiu, declara pentru MEDIAFAX că în cadrul discuţiilor vor fi abordate mai multe subiecte, respectiv: evaluarea stadiului de realizare a acordului cu organismele internaţionale, consumatorul vulnerabil, venitul minim de inserţie, care ar trebui să fie aplicat din 2014 sau 2015, sustenabilitatea sistemului de pensii publice, efectele legii pensiilor la doi ani de implementare, salarizarea unică, stadiul proiectelor privind ocuparea şi modificarea Codului muncii.
O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a şaptea şi a opta evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.
România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de cinci miliarde de euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.