Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat vineri, după şedinţa Biroului Permanent, că în ceea ce priveşte modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor, nu ar trebui "să se umble" la aspectele privind cererea de încuviinţare a urmăririi penale pentru un parlamentar.
Antonescu a spus că, în opinia sa, discuţia privind posibilitatea ca probele unui dosar să fie evaluate de o comisie parlamentară este nepotrivită, deoarece Parlamentul "nu trebuie transformat într-o instanţă".
Referitor la imunitatea parlamentară, el a arătat faptul că aceasta era deja prevăzută în textul Constituţiei şi că inumitatea parlamentară nu oferă niciunui parlamentar posibilitatea de a eluda, de a evita, de a amâna cercetare penală, deschidere de dosar, trimitere în judecată, judecare în instanţă.
"Trebuie să ţinem cont (...) de faptul că imunitatea, atâta cât este ea, adică restrânsă la declaraţiile politice şi restrânsă doar la aspectul arestării, reţinerii sau percheziţionării unui parlamentar, este în acest moment prevăzută în Constituţia în vigoare a României la art. 72. La modificarea Constituţiei putem discuta dacă România este singura democraţie parlamentară care o exclude, imunitatea fiind o chestiune care nu s-a inventat în România şi care nu există numai în România, fiind o realitate politico-juridică în evoluţie care a evoluat şi în celelalte ţări, de exemplu în Franţa care a fost modelul nostru constituţional, exact în sensul în care a evoluat şi în România, de la o imunitate completă la o imunitate restrânsă pe care reamintesc, deci imunitatea aceasta nu oferă nici unui parlamentar posibilitatea de a eluda, de a evita, de a amâna cercetare penală, deschidere de dosar, trimitere în judecată, judecare în instanţă", a spus el.
"Deci aşa cum lucrurile erau aşezate până acum din punct de vedere constituţional, legal şi regulamentar parlamentar, nu mi se pare că trebuie umblat la ele. Nu susţin (textul referitor la probe -n.r.), cred că e o complicare nejustificată", a apreciat preşedintele Senatului.