Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, vineri, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că deşi suma alocată acestei Camere legislative pentru anului 2013 este una "dramatică", senatorii au înţeles limitările bugetare.
Antonescu ma spus că din cauza bugetului limitat, suma alocată cazării senatorilor nu va trebui să depăşească 4.000 lei pe lună.
"Noi facem eforturile pentru a rămâne în cifra de buget extrem de severă, adică 83 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că trebuie să ne încadrăm cu regimul de cazare până în 4.000 de lei pe lună, indiferent sub ce formă. (...) Personal, cred că acolo unde putem lua modele europene, ale Parlamentului European de exemplu, acolo se pune o sumă la dispoziţie cu care stai la hotel, dacă vrei, stai în chirie pur şi simplu", a menţionat preşedintele Senatului.
Potrivit afirmaţiilor sale, este vorba, în acest caz, de "chestiuni tehnice".
"Noi la Senat nu am avut această problemă, nu am avut turbulenţe, nemulţumiri. Toată lumea a înţeles că asta este situaţia şi că dacă vorbim de constrângeri, limitări bugetare, trebuie să începem cu noi. O să discutăm bugetul. Evident că este o sumă dramatică, dar facem eforturi să o acceptăm, să mergem pe această sumă pentru că, în situaţia noastră ca instituţie, sunt atâtea şi atâtea alte instituţii cu o situaţie şi mai gravă, de la sistemul de educaţie până la cel de siguranţă publică. Atunci mi se pare că dacă alţii suportă rigorile unui asemenea buget, atunci o să le suportăm şi noi", a susţinut Antonescu.
Potrivit afrmaţiilor sale, s-ar putea face economii şi în ceea ce priveşte modalitatea de transport a senatorilor, sugerând preluarea modelului existent la Parlamentul European, care presupune înfiinţarea unui dispecerat care să pună la dispoziţia senatorilor maşini din parcul auto al Parlamentului atunci când aceştia au de efectuat un drum în interes de serviciu.
"Nu ştiu cât de complicat ar fi din punct de vedere tehnic, dar cred că ar trebui, şi am discutat chestiunea asta şi cu domnul Valeriu Zgonea la un moment dat, să vedem dacă nu este mai ieftin să avem şi sistemul apropo de transport pentru că acolo, în Parlamentul European, există un parc auto, există un dispecerat, iar când parlamentarii au nevoie de o maşină - evident în scopul activităţii lor, adică de a se duce de la Parlament la o altă instituţie sau de la Parlament acasă, nu o folosesc ca taxi toată ziua - cer o maşină care vine şi îi duce unde au nevoie. S-ar putea ca asta să fie mai ieftin decât să plăteşti o maşină şi o cantitate de carburant pentru fiecare parlamentar", a opinat demnitarul.