Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi mai multe asociaţii ale magistraţilor au decis informarea Comisiei Europene cu privire la demersurile pornite în sistemul judiciar, având în vedere apropiata publicare a raportului MCV, informează un comunicat.
Secţia pentru Judecători a CSM a organizat joi, "la solicitarea asociaţiilor profesionale ale magistraţilor", o consultare "dedicată analizei evoluţiilor din sistemul judiciar".
În urma acestei întâlniri, s-a emis o declaraţie comună a Secţiei pentru Judecători a CSM, Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Asociaţiei Magistraţilor din România şi Asociaţiei Procurorilor din România.
În declaraţie se afirmă că toate demersurile pornite de instanţele de judecată, asociaţiile profesionale şi Secţia pentru Judecători a CSM sunt "prevăzute de lege" şi că "unicul scop al acestora este respectarea principiului legalităţii în ceea ce priveşte alegerea conducerii şi funcţionarea Consiliului".
Semnatarii fac un apel către toate instituţiile publice, clasa politică şi societatea civilă să "evite orice fel de interferenţe în desfăşurarea firească şi legală a acestor demersuri", adăugând că "orice ingerinţe reprezintă o directă ameninţare a independenţei sistemului judiciar".
"Respingem introducerea în dezbaterile publice a unor false teme de discuţie precum schimbarea statutului procurorilor sau subordonarea politică a justiţiei. Reamintim că situaţia actuală este o problemă internă a sistemului judiciar, iar acesta dovedeşte, prin demersurile promovate, capacitatea de a rezolva actuala criză", se mai arată în declaraţie.
Semnatarii mai spun că, având în vedere apropiata publicare a Raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, au decis să informeze Comisia Europeană cu privire la demersurile din sistemul judiciar.
După alegerile din 4 ianuarie din CSM, în urma cărora procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă preşedintele Consiliului, Secţia pentru Judecători a cerut demisia de onoare a acesteia şi, totodată, a solicitat judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ să renunţe la candidaturile la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, considerând că "procedura alegerii actualei conduceri s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor legale".
Un număr de 81 de judecătorii, din 107, s-au pronunţat pentru revocarea judecătorului Cristi Danileţ din CSM, adunările generale ale instanţelor de fond neacceptând şi excluderea celuilalt reprezentant al lor în Consiliu, respectiv judecătorul Marius Tudose.
Pe de altă parte, şapte curţi de apel s-au pronunţat deja pentru revocarea judecătoarei Alina Ghica din CSM, doar una singură votând pentru îndepărtarea celorlalţi doi reprezentanţi ai curţilor în Consiliu, respectiv judecătorii Horaţius Dumbravă şi Alexandru Şerban.
În schimb, Tribunalul Mehedinţi a declanşat procedura de revocare din CSM a judecătorilor Adrian Toni Neacşu (Vrancea) şi Mona Lisa Neagoe (Bucureşti), reprezentanţii în Consiliu ai tribunalelor, aleşi de adunările generale ale judecătorilor.
Miercuri, Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat pentru MEDIAFAX că e de aşteptat ca problema conflictului de la CSM să fie reflectată în raportul MCV care va fi prezentat până la sfârşitul acestei luni.
Oana Schmidt Hăineală a avut marţi, la Bruxelles, o întrevedere cu oficiali ai Secretariatului General al Comisiei Europene, în marja Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) impus justiţiei române de către CE.