Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine că obligativitatea absolvirii unor studii de licenţă a fost introdusă prin Legea educaţiei din 2011, nu prin OUG din decembrie 2012, el acuzând PDL şi pe Vasile Blaga că mint în legătură cu acest subiect.
"Vasile Blaga şi PDL nu au învăţat nimic din lecţia alegerilor din decembrie. Continuă să mintă românii cu neruşinare!", se arată într-un comunicat semnat de Ivan, în care acesta "atrage atenţia asupra minciunii lansate de către preşedintele PDL, Vasile Blaga, în legătură cu situaţia educatorilor şi învățătorilor".
"Obligativitatea absolvirii unor studii de licenţă a fost introdusă prin Legea educaţiei nr. 1/2011, Art. 248, al (1), lit a), şi nu prin Ordonanţa de Urgenţă adoptată în luna decembrie 2012 de către Guvernul Victor Ponta. Prin Ordonanţă, s-a salvat situaţia a cca 40.000 de educatori şi învăţători, care riscau sa nu mai poată fi salariaţi în prezent", se arată în comunicat.
Ivan susţine că reprezentanţii PDL ar trebui să renunţ la folosirea apelativului "mincinos" cât timp "ei sunt cei care mint cu neruşinare" în legătură cu Legea educaţiei nr. 1/2011.
"Cei din PDL, în frunte cu domnul Vasile Blaga, nu numai că nu au căderea morală de a-şi asuma greşeala pentru condiţionarea ocupării funcţiilor de educator şi învăţător de absolvirea unor studii universitare, ci chiar continuă să mintă cu neruşinare pe acest subiect, susţinând că USL a introdus această prevedere prin Ordonanţă de Urgenţă. Ei au forţat, prin legea asta, adoptată prin angajarea răspunderii, să se elimine funcţiile de învăţător şi educator, asta deşi avem foarte mulţi învăţători şi educatori care au absolvit licee pedagogice şi au extraordinar de multă experienţă în domeniu. Dacă domnul Blaga ar avea obiceiul să se documenteze înainte să vorbească, ar vedea că Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, legea domnului Funeriu – adoptată prin asumarea răspunderii Guvernului PDL – stipulează foarte clar la Art. 248, al. (1), lit. a) că pentru ocuparea funcţiilor didactice trebuie îndeplinită «condiţia minimă» de «absolvire cu diplomă a studiilor universitare de licenţă în profilul postului». Mai limpede de atât nu cred că îi pot explica domnului Vasile Blaga şi celor de la PDL. Dacă vor să priceapă, bine, iar dacă vor să continue să mintă cu rea-voinţa nu vor avea decât de pierdut. În orice caz, cei din PDL nu au voie să folosească apelativul «mincinos» cât timp ei neagă evidenţa. Se pare că n-au învăţat nimic din lecţia alegerilor din decembrie. Continuă să mintă românii cu neruşinare!", susţine Cătălin Ivan.
Presa a relatat că în decembrie 2012 Guvernul a emis o OUG potrivit căreia "educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupă, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă".
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92 aprobată în 18 decembrie 2012 prevede că "educatorii şi învăţătorii încadraţi în sistemul naţional de învăţământ au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile didactice din învăţământul preşcolar, respectiv învăţământul primar pe care le ocupau, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult 6 ani de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă".
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a spus că actul normativ va trebui modificat în Parlament, deoarece inclusiv oamenii care au 35 - 40 de ani de când sunt la catedră, şi care ar trebui să iasă la pensie în câţiva ani, sunt vizaţi de această ordonanţă.