Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 11 (5218)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia "Spiru Haret": Desfiinţarea funcţiilor de educatoare şi învăţător, aberantă

Miercuri, 16 Ianuarie 2013 (14:57:06)

Federaţia "Spiru Haret" consideră că prevederea din Legea educaţiei de eliminare a funcţiilor de educatoare şi învăţător şi înlocuirea cu cea de profesor pentru învăţământul preşcolar şi respectiv învăţământul primar este aberantă, OUG 92/2012 fiind o soluţie provizorie pentru îndreptarea greşelii.

Preşedinte Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret", Marius Nistor, a precizat, miercuri, într-un comunicat de presă, că Legea educaţiei adoptată în mandatul lui Daniel Funeriu a eliminat funcţiile de educatoare şi învăţător, înlocuindu-le cu cele de "profesor pentru învăţământul preşcolar" şi, respectiv, "profesor pentru învăţământul primar".

Motivul principal al adoptării Ordonanţei de Urgenţă 92/2012 îl constituie imposibilitatea reală a punerii în practică a unor prevederi din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, a arătat Marius Nistor.

"Aşa cum am semnalat şi la momentul adoptării Legii educaţiei, F.S.I. «Spiru Haret» consideră total aberantă desfiinţarea acestor funcţii didactice, în condiţiile în care în sistemul de învăţământ preuniversitar funcţionează, în prezent, aproximativ 14.300 de educatori şi 28.500 de învăţători", a spus Marius Nistor.

Liderul sindical a precizat că experienţa unui an de aplicare a "Legii Funeriu" a demonstrat încă o dată că disciplinele didactice, pedagogice şi practica de specialitate pe care un elev le asimilează în cei patru sau cinci ani de pregătire într-un liceu pedagogic nu pot fi înlocuite cu competenţele pedagogice, teoretice şi practice dobândite pe parcursul unui ciclu universitar de licenţă.

"Este adevărat că Legea educaţiei naţionale crease posibilitatea echivalării studiilor, dar realitatea a demonstrat că nu toţi învăţătorii sau educatoarele se încadrau în dispoziţiile referitoare la echivalări sau nu aveau posibilitatea de a face demersurile educaţionale şi formale necesare pentru a deveni profesori", a mai spus liderul sindidcal.

Nistor a precizat că aplicarea prevederilor legale ar fi avut drept consecinţă concedierea tuturor învăţătoarelor şi educatoarelor cu studii neechivalate, deoarece funcţiile pe care erau încadrate nu mai erau reglementate de lege.

Astfel, prin adoptarea OUG 92/2012, Ministerul Educaţiei a găsit o soluţie de compromis pentru rezolvarea situaţiei, apelând şi la consultarea organizaţiilor sindicale, a mai spus liderul Federaţiei "Spiru Haret".

În acest fel au fost reintroduse funcţiile de educatoare şi învăţător, astfel încât cadrele didactice aflate în această situaţie "să nu se teamă pentru posturile lor şi să nu existe posibilitatea de a fi îndepărtate din sistem".

Potrivit textului ordonanţei, aceste cadre didactice au dreptul să îşi continue activitatea în funcţiile pe care le ocupă în învăţământul preşcolar şi în cel primar, cu condiţia absolvirii studiilor universitare de licenţă, în profilul postului, în cel mult şase ani de la intrarea în vigoare a actului normativ.

"Ministerul Educaţiei Naţionale a optat pentru cele două condiţionări (absolvirea studiilor universitare de licenţă şi termenul de «6 ani»), în urma avizelor pe care era obligat să le obţină de la celelalte ministere implicate, astfel ca ordonanţa să poată fi adoptată", a mai arătat Nistor.

Federaţia "Spiru Haret" consideră că această soluţie este una de compromis şi ar trebui să aibă un caracter tranzitoriu, singura modalitate de îndreptare a aberaţiilor din actuala lege a educaţiei fiind adoptarea unui nou cadru normativ, care să se bazeze pe o analiză reală, completă şi coerentă a realităţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar, a adăugat liderul sindical.

Ordonanţa prin care educatorii şi învăţătorii sunt obligaţi să urmeze studii superioare va trebui modificată în Parlament, pentru că a creat deja o tensiune în sistem, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, preşedintele FSLI, Simion Hancescu, precizând că sunt vizaţi între 22.000 şi 25.000 de dascăli.

În opinia liderului sindical, OUG 92/2012 ar trebui modificată astfel încât să se aplice celor care urmează să intre în sistem.

"Am vorbit şi cu doamna Andronescu şi formularea e nefericită. Trebuie găsită în Parlament o altă formulă, fie pentru cei care vor să intre în sistem să se ceară studii superioare, fie să se stabilească că cei care nu au studii superioare vor fi plătiţi la nivel de studii medii. Dacă nu s-ar reveni asupra acestui lucru ar fi o greşeală imensă. Refuz să cred aşa ceva. Sunt oameni performanţi care au scos generaţii şi generaţii. Sunt oameni care au făcut liceul pedagogic, dascăli adevăraţi", a mai spus Hancescu.

El a precizat că în sistem ar fi între 22.000 şi 25.000 de cadre didactice fără studii superioare, iar plecarea lor "ar fi un dezastru".

OUG 92/2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării a fost aprobată în 18 decembrie şi publicată în Monitorul Oficial o zi mai târziu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia "Spiru Haret": Desfiinţarea funcţiilor de educatoare şi învăţător, aberantă.
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia "Spiru Haret": Desfiinţarea funcţiilor de educatoare şi învăţător, aberantă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei