Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 10 (5217)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANRP acuză executorii şi avocaţii de executarea ilegală a 10 mil euro, pe care vrea să-i recupereze

Marţi, 15 Ianuarie 2013 (15:04:01)

ANRP acuză executorii judecătoreşti şi unii avocaţi că au constituit o adevărată reţea prin care au executat conturile instituţiei cu sume de peste 46 de milioane de lei, reprezentând despăgubiri pentru care nu se finalizase procedura administrativă, precum şi onorarii pentru executori şi avocaţi.

"Mulţi dintre executori cheamă avocaţi în aceste dosare de executare, şi fac doar easy money. Este un dosar pe care poate să-l facă executorul fără niciun avocat, dar aşa se prejudiciază bugetul cu sume mari. Avem de a face cu reţea creată de executori, unii avocaţi şi persoane care au anumite interese pe zona despăgubirilor. Ne bucurăm că instanţele au început să arate că aceste executări sunt nelegale şi sperăm că se vor diminua efectele acestei practici pe care o criticăm de şase luni şi care aduce prejudicii statului", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu.

ANRP a anunţat că a început, în luna decembrie 2012, proceduri de recuperare a sumelor încasate ilegal din conturi de către executorii judecătoreşti, considerând că foştii proprietari care au primit decizii ale Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) nu pot trece la executare, întrucât legea îi obligă să aştepte finalizarea procedurilor administrative, adică emiterea unui titlu de plată sau de conversie de către ANRP.

Practic, potrivit instituţiei, foştii proprietari pot trece la executarea creanţei numai dacă ANRP pune în practică decizia CCSD şi emite un titlu de plată sau de conversie, proces pentru care legea nu stabiuleşte niciun termen.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, ANRP a formulat trei acţiuni în instanţă pentru întoarcerea executării silite în baza sentinţelor civile rămase definitive şi irevocabile prin care au fost anulate actele de executare silită întocmite fără temei legal de către executori, şi are de recuperat în primă fază 300.000 de lei, din care o parte reprezintă cheltuieli de executare silită şi onorarii avocaţi.

Instituţia menţionează că va continua acţiunile necesare pentru recuperarea sumelor executate silit, fiind vorba de alte 133 de cazuri similare, care vizează suma de peste 46 milioane de lei.

"Domnii executori se fac că nu văd sau nu înţeleg, din păcate trec şi de câte o instanţă care încuvinţează executarea silită. Aici, la instanţe, aş pune-o şi pe seama numărului foarte mare de cereri de încuviinţări de executare. Se mai scapă şi câte o încuvinţare a unei executări care n-ar trebui să aibă loc. Judecătorul pune doar o ştampilă. Cea mai mare parte a executărilor ANRP fiind titluri executorii, judecătorii încunviinţează şi din astea care nu sunt", a comentat preşedintele ANRP.

Băeşu a precizat că s-au admis toate contestaţiile la executare faţă de deciziile CCSD, acolo unde proceedura administrativă nu a fost finalizată.

"Odată cu valoarea despăgubirilor la care oamenii au dreptul, statului român i s-au luat şi onorariile pentru avocaţi şi executori. Noi ne vom îndrepta împotriva celor care au luat banii şi le vom cere să fie returnate. Nu sunt foarte convins dacă aceşti bani (cu onorariile - n.r.) vor fi returnaţi de avocaţi şi executori, sau de foştii proprietari", a completat şeful ANRP.

La începutul lunii noiembrie, conducerea ANRP a atras atenţia, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti (UNEJ), în legătură cu modul în care sunt puse în executare acte juridice care nu au valoare de titluri executorii. Autoritatea arăta că, atunci când vor pierde în instanţă, unii dintre beneficiarii executărilor vor ajunge în situaţia de a înapoia sumele obţinute, inclusiv cheltuielile de executare silită şi onorariile avocaţilor.

CCSD este un organism interministerial format din reprezentanţi ai ANRP, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice şi Secretariatului General al Guvernului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANRP acuză executorii şi avocaţii de executarea ilegală a 10 mil euro, pe care vrea să-i recupereze.
 Vizualizări articol: 678 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANRP acuză executorii şi avocaţii de executarea ilegală a 10 mil euro, pe care vrea să-i recupereze0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei