Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri, la şedinţa plenului CSM, că în 2013 trebuie găsite soluţii pentru creşterea vitezei de pronunţare, dar şi de redactare a hotărârilor judecătoreşti, chiar dacă în ultimii doi ani au fost progrese vizibile în acest sens.
"Poate că găsim soluţii mai eficiente de creştere a vitezei de pronunţare, de soluţionare a dosarelor, lucru care s-a îmbunătăţit vizibil în ultimii doi ani, dar sunt convins că mai avem loc de mai bine", a afirmat Băsescu.
De asemenea, el a arătat că a primit la Preşedinţie o sesizare din partea unui cetăţean privind faptul că nu a primit în 11 luni hotărârea judecătorească, deşi aceasta a fost pronunţată. "Avem probleme şi cu timpul de redactare a deciziilor curţilor. (...) În 11 luni omul nu are încă hotărârea curţii, deşi are nevoie de ea. Aici trebuie lucrat", a arătat preşedintele.
Totodată, el a cerut CSM să analizeze dacă într-adevăr justiţia din România este într-o situaţie de criză de magistraţi, atât judecători, cât şi procurori.
"Dacă privim raportul Băncii Mondiale care compară numărul de magistraţi din România cu cel din UE, se constată că suntem cam pe medie", a remarcat Băsescu, arătând că în sistemul judiciar din România este o problemă şi în privinţa modului cum sunt luate în calcul dosarele pe magistrat având în vedere că este foarte prezentă practica amânării acestora cu noi termene.
Preşedintele a fost atenţionat că în raportul de activitate al CSM pentru 2012 este menţionat un deficit de magistraţi.
"Eu am văzut deficitul din raport. Sunt circa 400 şi ceva la judecători, 300 şi ceva la procurori. Eu nu discut aceste cifre care sunt şi bugetate. Eu discut de aici în sus", a răspuns Băsescu.
El a remarcat pozitiv faptul că în 2012 s-au introdus de către CSM criterii mai exigente în procesul de recrutare a magistraţilor, chiar dacă s-a redus anul trecut numărul noilor magistraţi. "Constat că s-a realizat o procedură standard de recrutare a magistraţilor. Au fost circa 150-180 de decrete de intrare în magistratură, spre deosebire de alţi ani când valurile erau mai mari. Pun această reducere a numărului de magistraţi numiţi chiar pe seama sistemului de selecţie mai exigent", a afirmat Băsescu.
De asemenea, el a remarcat şi "criteriile serioase" introduse în selecţia judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Constat că s-au introdus criterii serioase de selecţie a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ştim cu toţii cum se ajungea la Înalta Curte acum câţiva ani", a spus Băsescu, adăugând că acestea au dus la o creştere a încrederii în ICCJ, lucru remarcat şi în ultimele rapoarte MCV.
Băsescu a mai spus că se uită ca la nişte "dumnezei" la cei doi magistraţi care au trecut în 2012 prin "purgatoriul" procesului de selecţie pentru ICCJ, care a durat şase luni.