Eliminarea discriminărilor între agenţii şi ofiţerii de poliţie la plata chiriei, dar şi modificarea articolului privind regimul disciplinar al poliţiştilor se numără printre propunerile de modificare a statutului poliţiştilor, pe care sindicaliştii le vor prezenta, marţi, ministrului Radu Stroe.
Preşedintele Sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că sindicaliştii au convenit în întâlnirea cu ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, ca la începutul săptămânii viitoare să îi prezinte un proiect de ordonanţă de urgenţă cu principalele modificări ce trebuie aduse statulului poliţiştilor.
"Am avut o înţelegere cu fostul ministru (Mircea Duşa - n.r.) să elimine discriminarea între agent şi ofiţer în ce priveşte chiria, dar n-a mai apucat. În momentul acesta, se acordă 50 la sută din salariu, dar sumele sunt diferite. O medie e undeva la 400 de lei pe agent şi 700 - 800 de lei pe ofiţer. Am solicitat să eliminăm inechitatea şi ajutorul să nu se acorde în funcţie de venit, ci după modelul magistraţilor, adică aceeaşi sumă pentru cei din aceeaşi localitate. Spre exemplu, în Bucureşti va fi la 200 euro, în Zimnicea 50 de euro, în funcţie de valoarea de piaţă. Asta nu afectează bugetul ministerului", a explicat Lincu.
Preşedintele Pro Lex a mai precizat că ministrul Stroe a fost de acord cu această modificare şi a cerut ca sindicatele să vină, marţi, cu propunerea, pentru a o aproba în guvern.
"Am convenit să găsim trei-patru aspecte urgente, pe care să le modifice prin ordonanţă de urgenţă, iar restul vor fi modificate prin lege", a mai spus Lincu.
Liderul sindical a declarat că luni va fi o întâlnire între sindicate şi un consilier al ministrului Radu Stroe, iar marţi, o nou întâlnire cu ministrul.
Vasile Lincu a mai spus că sindicaliştii vor propune şi modificarea articolului privind regimul disciplinar al poliţiştilor, în sensul ca aceştia să răspundă doar pentru fapte care au legătură cu serviciul, explicând că, în prezent, aceştia răspund şi pentru fapte din familie sau din societate.
"Cineva a făcut reclamaţii că un poliţist are datorii la bancă sau întreţinere. S-au deplasat echipe de la Bucureşti la Tulcea ca să cerceteze o problemă care îl privea pe el ca cetăţean, nu avea legătură cu activitatea de poliţist", a mai spus Lincu.
Acesta a adăugat că sindicaliştii vor mai solicita şi armonizarea statului poliţistului cu legislaţia în vigoare, astfel încât aceştia să poată lucra şi în domeniul privat, în meserii care să nu fie incompatibile cu fişa postului.