Şeful Clinicii de chirurgie a Spitalului Elias, conferenţiar Adrian Miron, a declarat, joi, că l-a tratat timp de 12 ani pe Sergiu Nicolaescu pentru mai multe complicaţii ale bolii diverticulare, iar cel mai acut puseu a fost cel din decembrie, când a fost internat.
Conferenţiarul Adrian Miron a precizat că starea lui Sergiu Nicolaescu la internare nu permitea o intervenţie chirurgicală.
Adrian Miron a precizat că boala diverticulară este o boală a vârstnicului, fiind un tribut al tipului de viaţă european. Boala reprezintă o inflamare a unor zone proeminente ale colonului sigmoid, iar apropierea de zona apendicelui face ca simtomatologia să fie asemănătoare.
În cazul lui Sergiu Nicolaescu, întrucât era cunoscut cu boală diverticulară şi se copiau manifestările cunoscute anterior, a fost diagnosticat iniţial cu diverticulită, care este la opusul apendicitei şi nu are indicaţii chirurgicale în 24 de ore, a mai spus conferenţiarul Adrian Miron.
Şeful Clinicii de chirurgie a precizat că un pacient de vârstă tânără cu această simptomatologie ar fi fost încadrat cu uşurinţă în tabloul de apendicită acută, în timp ce un vârstnic ar fi fost mai degrabă încadrat cu boală diverticulară.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, dr. Valentin Calu, a spus că Sergiu Nicolaescu era cunoscut ca suferind de o boală diverticulară, având mai multe epidoade repetitive de-a lungul timpului.
Valentin Calu a precizat că regizorul Sergiu Nicolaescu avea fibrilaţii atriale paroxistice şi un traumatism toracic cu contuzie pulmonară, iar în 26 decembrie s-a internat la Spitalul Elias pentru dureri în etajul abdominal inferior, având inapetenţă de câteva zile.
În urma examenului clinic s-a stabilit că a suferit un puseu de diverticulită, fiindu-i administrat tratament, a preciat Valentin Calu.
El a mai spus că evoluţia stării de sănătate a lui Sergiu Nicolaescu a fost cu ameliorare parţială, dar fără reluarea tranzitului intestinal.
În 28 decembrie, în urma investigaţiilor, s-a decis intervenţia laparoscopică şi intraoperator s-a descoperit o apendicită acută perforată. Postoperator a fost continuat tratamentul, dar au apărut complicaţii respiratorii, care în ultimele 48 de ore au dus la insuficienţă respiratorie acută, necesitând terapie intensivă maximală, conform protocolului, a mai spus Valentin Calu.
Pe fondul degradării progresive a funcţiei respiratorii, joi dimineaţă, Sergiu Nicolaescu a făcut stop cardiac, fără răspuns la manevrele de resuscitare, iar la ora 8.20 a fost declarat decesul, a adăugat dr.Valentin Calu.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, anunţa anterior Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.
În 12 decembrie 2012, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le adresa mulţumiri colegilor din Senat pentru perioada petrecută împreună, precizând că nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are puţini ani de trăit pe care vrea să-i termine în profesia sa.