Ministrul propus al Educaţiei, Remus Pricopie, a fost avizat favorabil pentru acest portofoliu de către comisiile parlamentare de învăţământ, vineri, cu 23 de voturi "pentru", unul "împotrivă" şi cinci abţineri.
La audierile în comisii, Pricopie a precizat că nu face parte din niciun partid politic şi că depolitizarea învăţământului trebuie să fie pe agenda Ministerului Educaţiei.
El a spus că se va ghida în activitate după trei principii: dialogul social, politici publice fundamental transparente şi politici publice transversale.
Remus Pricopie a subliniat, cu acelaşi prilej, că sunt trei elemente pe care Ministerul Educaţiei trebuie să le aibă în vedere, şi anume situaţia anului şcolar şi universitar, clarificările legislative şi planificarea strategică pentru perioada 2013-2020.
În opinia lui Pricopie, toate politicile promovate de Ministerul Educaţiei trebuie să aibă în vedere elevul şi studentul, prioritară fiind şi dezvoltarea unor politici complexe pentru învăţământul în limbile minorităţilor.
Întrebat în privinţa modificării Legii învăţământului, Pricopie a spus că nu ministrul Educaţiei trebuie să decidă referitor la legislaţie şi că Parlamentul este suveran.
Rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, propus pentru a prelua portofoliul Educaţiei în Cabinetul Ponta II, este chimist, specializat în comunicare şi relaţii publice, doctor în ştiinţe politice, fiind, totodată, un cunoscător al acestui minister, unde şi-a desfăşurat activitatea între 1996 şi 2003.
Pricopie a fost secretar de stat pentru învăţământul superior în Ministerul Educaţiei, iar în perioada 2001-2003 a deţinut funcţia de consilier al ministrului Ecaterina Andronescu.