Liberalul Cristian David a fost avizat, vineri, de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, el arătând la audiere că votul prin corespondenţă sau electronic este o necesitate care trebuie realizată.
David a fost avizat cu 8 voturi "pentru", 4 voturi "împotrivă" şi o abţinere.
"Fundamentul democratic al exercitării dreptului de vot ţine de proximitate. De aceea punem secţiile de vot în sate, ca oamenii să nu fie împiedicaţi de distanţe să-şi exercite dreptul de vot. Votul prin corespondenţă sau votul electronic în funcţie de nivelul de securizare este o chestiune care trebuie să se întâmple", a afirmat David.
Totodată, el s-a declarat adeptul reducerii taxelor consulare, care reprezintă una dintre doleanţelor românilor din Diaspora şi este prevăzută şi în programul de guvernare.
De asemenea, David a afirmat că va considera "o prioritate zero" susţinerea românilor din Bucovina de Nord, dar şi a altor minorităţi româneşti a căror libertate de conservare a identităţii naţionale este obturată de statele în care trăiesc.
"Românii din Bucovina de Nord au nevoie de susţinere efectivă a Guvernului pentru că ei încă trăiesc plăcerea bucuriei de a citi româneşte. Sunt oameni a căror libertate de exprimare în limba română, de conservare, păstrare şi afirmare a identităţii naţionale este obturată de statele în care trăiesc care nu recunosc anumite minorităţi şi creează probleme păstrării şi menţinerii identităţii naţionale. Este pentru mine această chestiune o prioritate zero", a spus el.
David a explicat că apropierea sa de problemele Diasporei datează din perioada când a fost ministru de Interne în Guvernul Tăriceanu, când a intervenit pentru detensionarea relaţiilor cu Italia pe fondul unor infracţiuni comise de cetăţeni români.
"Am ajuns atunci în contact direct şi poate unul extrem de dur şi de sever cu problemele pe care le aveau românii din Italia şi Spania în perioada respectivă, dar cu precădere în Italia", a explicat el.
Potrivit acestuia, mutarea la MAE a relaţiei cu românii din străinătate este benefică datorită nevoii unei acţiuni planificate la nivel strategic, care a lipsit în ultimii ani.
"Noi am interacţionat cu comunităţi sau indivizi din Diaspora, dar o acţiune conjugată, planificată la nivel strategic, într-o manieră care să conjuge toate structurile Guvernului, nu a existat, în sensul în care să ne adaptăm acţiunea guvernamentală pentru realitatea care arată că undeva la 15-20% din populaţia României trăieşte astăzi în afară şi, cu precădere, în spaţiul european", a mai afirmat el.