Guvernul intenţionează să înfiinţeze o autoritate de stat cu atribuţii în sectorul eficienţei energetice, o astfel de instituţie existând până în 2009, când a fost comasată cu ANRE, şi va analiza oportunitatea acordării de stimulente fiscale şi financiare pentru proiectele de conservare a energiei.
Executivul va analiza oportunitatea acordării de stimulente fiscale şi financiare pentru realizarea proiectelor de creştere a eficienţei şi va realiza un program naţional de educare a populaţiei pentru economisirea energiei şi utilizarea locală a unor resurse regenerabile, se arată în programul de guvernare al USL.
Susţinerea programelor de eficienţă energetică va fi făcută prin identificarea de "noi fonduri de investiţii" şi înfiinţarea unei autorităţi de conservare a energie şi eficienţei energetice. O astfel de autoritate, denumită Agenţia Română pentru Conservarea Energiei, a existat până în 2009, când a fost desfiinţată şi comasată cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Alte obiective ale Guvernului sunt alimentarea zonelor rurale izolate cu generatoare eoliene sau cu microhidrocentralele, "continuarea internalizării costurilor de mediu în preţul energiei" şi promovarea unui scheme de sprijin prin "certificate albe" pentru stimularea investiţiilor în creşterea eficienţei energetice, "în conformitate cu practicile europene".
În sectorul energiilor alternative, Guvernul vizează "perfecţionarea" pieţei de certificate verzi, în vederea atragerii capitalului privat în proiecte de investiţii, încurajarea culturilor de plante energetice şi producţia de biocombustibil.
Potrivit programului de guvernare, Guvernul va stabili care sunt sursele regenerabile de energie care trebuie încurajate, "ţinând cont de tehnologiile existente, resursele locale încă nevalorificate, potenţialul de stimulare a altor sectoare economice, efectele asupra balanţei comerciale".
De asemenea, schema de sprijin pentru producţia de energie regenerabilă va fi corelată cu costul tehnologiei utilizate.
Statul român sprijină producţia de energie regenerabilă prin sistemul certificatelor verzi, care se acordă pentru electricitate produsă. Companiile care produc energie regenerabilă câştigă astfel de două ori, prin vânzarea energiei produse, şi prin comercializarea certificatelor verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere.
Totate costurile legate de certificatele verzi sunt incluse de către furnizori în facturile consumatorilor finali.
Un alt obiectiv al Guvernului este "perfecţionarea pieţei de certificate verzi, în vederea atragerii capitalului privat în investiţiile din domeniul surselor regenerabile".
Cea mai mare parte a investiţiilor în producţia de energie regenerabilă aparţine companiilor private, fondurile fiind orientate în principal în construcţia de parcuri eoliene.