Vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu, considerat unul dintre cei mai "grei" membri ai partidului, adeptul conducerii cu "mână de fier", este nominalizat la Transporturi, "ministerul de suflet" al lui Traian Băsescu.
Prin această nominalizare, preşedintele PNL, Crin Antonescu, îşi respectă o promisiune făcută în campania electorală.
Fenechiu are vârsta de 47 de ani, este de profesie inginer specializat în tehnologia construcţiei de maşini.
Relu Fenechiu, lider al PNL Iaşi, este la cel de-al patrulea mandat de deputat de Iaşi.
După ce a devenit parlamentar, a urmat cursuri de masterat în marketing, economia şi managementul mediului, dar şi un doctorat privind "Strategii de adecvare a organizaţiilor la situaţiile de risc şi criză".
Liberalul a fost vehiculat pentru funcţia de ministru al Transporturilor şi în luna mai a acestui an, la momentul discuţiilor pentru formarea primului Cabinet Ponta.
În vara acestui an, Relu Fenechiu, vicepreşedinte al PNL la nivel naţional şi preşedintele organizaţiei judeţene Iaşi, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.
DNA a susţinut că prejudiciul total se ridică la 6.406.976 lei fără TVA, în dosar fiind implicaţi şi alţi trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.
Conform declaraţiei de avere, vicepreşedintele PNL are trei case de locuit, două în Iaşi şi una în Roşia Montană, două case de vacanţă în Iaşi şi Bacău, dar şi un apartament în Abrud (Alba). Fenechiu mai deţine 4.668 de metri pătraţi teren intravilan în Iaşi, 4.500 de metri pătraţi în Dărmăneşti (Bacău) şi 10.200 de metri pătraţi în Roşia Montană (Alba). El mai are trei autoturisme, Mercedes, BMW şi Hyundai, dar şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 80.000 de euro.
În ceea ce priveşte economiile bancare, Fenechiu înregistrează 42.272 de lei în două conturi curente. Este acţionar la două societăţi comerciale, respectiv SC Fene Grup SA (96%) şi SC La Rocca SRL (50%).
În acelaşi timp, Fenechiu a contractat în 2006 un credit scandent la 20 de ani, din care mai are de achitat 43.666 de euro.
În ceea ce priveşte veniturile realizate în ultimul an, pe lângă indemnizaţia de deputat, vicepreşedintele PNL a mai obţinut din dividendele aferente anului 2011 – 1.531.841 de lei, iar în 2012 – 405.250 de lei, de la Fene Grup SA, societate care a înregistrat o serie de contracte cu societăţi de stat şi autorităţi publice. De asemenea, mai are de ridicat dividende de 195.869 de lei de la SC Tehnorom SRL.
Fenechiu a devenit membru al PNL în 1996, iar din 2004 este preşedintele filialei PNL Iaşi. În acelaşi an a fost ales deputat, apoi reales în această demnitate în 2008, dar şi în 2012. El a obţinut poziţia de vicepreşedinte al PNL în 2008 şi şi-a dovedit abilitatea, la începutul lui 2009, de a schimba tabăra în PNL, imediat după negocierile eşuate între Călin Popescu Tăriceanu şi PDL privind formarea unui noi Guvern. Primul semnal pentru organizarea congresului în care Tăriceanu urma să piardă şefia partidului îl dădu-se indirect finul lui Fenechiu, Valerian Sălăvăstru. Acesta îi reproşa preşedintelui PNL, din postura de fost secretar coordonator al PNL Iaşi, că nu ar fi avut mandat din partea partidului în momentul în care a decis ca partidul să rămână în opoziţie.
Până atunci, în guvernarea Tăriceanu filiala PNL Iaşi condusă de Fenechiu a beneficiat de două posturi ministeriale, respectiv cel al lui Varujan Vosganian şi Cristian Adomniţei.
La momentul congresului din 2009, Fenechiu împreună cu Ludovic Orban, Norica Nicolai, Radu Stroe au ales să-l sprijine pe Antonescu împotriva lui Tăriceanu, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.
Ulterior, Fenechiu s-a numărat între cei care au rămas în echipa lui Antonescu şi după pierderea alegerilor prezidenţiale din 2009, fiind ales din nou vicepreşedinte al PNL la congresul din 2010.
"Partidul are nevoie de o «mână de fier» pentru a fi condus", afirma Fenechiu în ianuarie 2010, înaintea congresului, despre modul în care Crin Antonescu trebuie să impună discilina şi unitatea în PNL. La momentul respectiv, el a susţinut astfel necesitatea modificării statutului şi realegerea noii conduceri a PNL pe moţiuni, cu o listă închisă de candidaţi în fruntea căreia se afla Antonescu.
Totodată, liderul PNL Iaşi s-a aflat între cei care au finanţat, pe datorie, campania la prezidenţiale a preşedintelui PNL. Firma deţintă de Fenechiu, SC LA ROCCA SRL, a somat după alegeri PNL să plătească o datorie de 947.000 de euro, constând într-o datorie a partidului pentru un contract de furnizare de materiale electorale.
În pofida influenţei pe care o avea în partid, Fenechiu a fost printre cei omişi din Guvernul din umbră al PNL, prezentat de Crin Antonescu în septembrie 2010.
Vicepreşedintelui PNL nu i-au lipsit atacurile la adresa actualilor aliaţi, chiar şi în mometul în care USL era deja constituită.
În ceea ce-l priveşte pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, Fenechiu s-a arătat nemulţumit în ianuarie 2009 de faptul că acesta fusese acceptat de preşedintele Traian Băsescu pentru a conduce MAI. El susţinea că această numire a fost, mai degrabă, "rezultatul concursului unor mofturi interne decât al unui calcul raţional".
Mai târziu, în septembrie 2011, aprecia că din USL ar trebui să fie scos PC. Fenechiu era nemulţumit, la momentul discuţiilor legate de candidaţii pentru alegerile locale, de faptul că PC ar fi dorit să-l susţină drept candidat la Primăria Iaşi pe Tudor Ciuhodaru, separat de candidatul USL – social-democratul Gheorghe Nichita.
Un alt moment în care vicepreşedintele PNL a fost critic faţă de colegii de alianţă a fost cel al discursului preşedintelui PSD, Victor Ponta, în momentul învestirii guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu. Atunci liderului PSD i-au lipsit accentele vehemente împotriva puterii şi a lăsat să se înţeleagă că opoziţia ar putea colabora politic cu viitorul premier.
"Tensiuni apar, inclusiv în interiorul unui partid. Până şi într-o familie apar discuţii. Până acum, cei doi lideri USL au fost pe aceeaşi lungime de undă. Să nu credeţi că Ponta şi Antonescu vor merge de mână în următorul an. Asta a fost părerea lui Ponta şi are dreptul să o exprime", a susţinut mai târziu Fenechiu.
După referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din luna iulie, Fenechiu a fost printre cei care au sprijinit ideea declanşării unei noi suspendări din funcţie a şefului statului, imediat după decizia Curţii Constituţionale care infirmase demiterea aceastuia. "Reluăm procedura suspendării lui Traian Băsescu până va pleca", susţinea la momentul respectiv vicepreşedintele PNL, precizând că acţiunea ar trebui să aibă loc până la sărbătorile de iarnă.
De altfel, Relu Fenechiu a fost coordonatorul campaniei PNL la referendumul din vară pentru demiterea lui Traian Băsescu.
Nominalizarea sa la un post de ministru a fost anunţată încă din noiembrie de către preşedintele PNL, Crin Antonescu.
În 23 noiembrie, într-un discurs susţinut la Iaşi, Antonescu i s-a adresat lui Fenechiu cu formula "domnule ministru" şi anunţa că "sută la sută Fenechiu va fi ministru".