Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 dec 2012 - Anul XVII, nr. 297 (5202)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mona Pivniceru, singurul independent nominalizat în Guvernul Ponta

Miercuri, 19 Decembrie 2012 (14:39:32)

Mona Pivniceru va continua să conducă Ministerul Justiţiei şi în Cabinetul Ponta II, fiind singura nominalizare a unui independent în acest guvern.

Mona Pivniceru a fost numită în 23 august ministru al Justiţiei, în perioada în care preşedinte interimar era Crin Antonescu. Pivniceru a fost nominalizată la Ministerul Justiţiei atunci când PNL şi PSD au făcut o rocadă în Guvern, după demisia lui Andrei Marga (PNL) de la Externe şi preluarea conducerii MAE de către fostul deţinător al portofoliul Justiţiei Titus Corlăţean (PSD).

Pivniceru a fost anunţată drept propunere pentru Ministerul Justiţiei în 6 august, însă în aceeaşi zi, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a respins solicitarea privind detaşarea acesteia la Ministerul Justiţiei, pe o perioadă de şase luni, în vederea numirii în funcţia de ministru.

În urma deciziei CSM, premierul Victor Ponta a fost numit, în 7 august, ministru interimar al Justiţiei, iar o zi mai târziu Pivniceru şi-a dat demisia din Consiliul Superior al Magistraturii. În 20 august, Mona Pivniceru şi-a înaintat şi demisia din magistratură, ea fiind judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În 23 august, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de cererile Monei Pivniceru de demisie din funcţiile de membru ales al CSM şi de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în aceeaşi zi preluând portofoliul Justiţiei.

În noul Guvern, Mona Pivniceru a fost propusă din nou pentru portofoliul Justiţiei, ea fiind singurul independent în viitorul Cabinet.

Mona Pivniceru a fost din 2008 preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, funcţie la care a renunţat în iunie 2011, când a fost aleasă membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca reprezentant al judecătorilor instanţei supreme. În 6 septembrie 2011, Mona Pivniceru a fost validată în CSM de Plenul Senatului, în locul Lidiei Bărbulescu, respinsă în urma unei decizii a Curţii Constituţionale în 2010.

Mona Pivniceru şi-a început cariera profesională în domeniul juridic în 1982, ca avocat în Baroul Vaslui. În 1991, Mona Pivniceru a devenit judecător la Judecătoria Iaşi, iar doi ani mai târziu a fost numită magistrat la Tribunalul Iaşi. Din 1999 şi până în 2009, Mona Pivniceru a fost magistrat la Curtea de Apel Bucureşti, iar în decembrie 2010 a fost promovată la Secţia civilă şi de proprietate intelectuală a instanţei supreme.

Pivniceru a fost din 1997 şi până în 2007 conferenţiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza" Iaşi, iar din 2007 până în 2010 a fost profesor universitar la catedra de drept a universităţii şi îndrumător doctoral pentru disciplinele Drept internaţional public, Protecţia juridică a drepturilor omului, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Practica CEDO - Master ştiinţe penale.

Mona Pivniceru a absolvit în 1982 Facultatea de Drept a Universităţii "Al I. Cuza" Iaşi, iar doi ani mai târziu a promovat examenul de definitivat în avocatură. Din 1991 a intrat în magistratură, iar în 1999 a obţinut titlul de doctor în drept - specializarea Drept internaţional public, la Universitatea "Al. I. Cuza", sub coordonarea profesorului Mihail Jakotă.

În 2000, Mona Pivniceru a fost admisă la doctorat în specializarea Drept civil în cadul Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti, coordonator fiindu-i profesorul Corneliu Bârsan. Lucrarea de doctorat cu tema "Efectele juridice ale contractelor aleatorii" şi-a susţinut-o în 22 decembrie 2008, la Facultatea dre Drept din Universitatea Bucureşti, fiind laureată cu distincţia "Suma cum laude".

În 1994, Mona Pivniceru a devenit membru al Asociaţiei Magistraţilor din România şi al Asociaţiei Magistraţilor din Iaşi, în 2005 a devenit vicepreşedintele asociaţiei şi din 2008 până în 2011, când a fost desemnată în CSM, a fost preşedinte al forului.

În perioada în care s-a aflat la conducerea AMR, Mona Pivniceru a avut de mai multe ori schimburi de replici cu preşedintele Traian Băsescu.

Mona Pivniceru s-a numărat printre cei care au pledat pentru greva din sistemul judiciar din august-septembrie 2009. Chiar în 17 septembrie 2009, Pivniceru a încercat să convingă jurnaliştii că preşedintele CSM de atunci, Virgil Andreieş, nu a transmis un mesaj de încetare a protestelor, atunci când a salutat magistraţii pentru solidaritate şi fermitate. În scurt timp, greva din Justiţie s-a încheiat, magistraţii reluându-şi activitatea, după ce s-a încheiat un pact cu Guvernul.

Pivniceru este autoarea unor lucrări de specialitate şi a primit numeroase distincţii şi premii, printre care Ordinul Naţional de Merit în grad de Comandor, pentru merite deosebite în elaborarea jurisprudenţei, reformarea justiţiei şi corecta aplicare a legii, primit în decembrie 2000 şi distincţia acordată de Asociaţia Magistraţilor din România în 2008 - "Reper moral şi profesional pentru ceilalţi magistraţi".

Mona Pivniceru deţine din 2001 un apartament în Iaşi, în suprafaţă de 65,66 metri pătraţi, o casă de vacanţă de 400 de metri pătraţi şi un teren intravilan de 7.100 de metri pătraţi în comuna Tulgheş, cumpărate în 2007, potrivit ultimei declaraţii de avere, din 10 septembrie 2012.

Pivniceru are un autoturism Volkswagen cumpărat în 2007 şi un ATV Linhai "supus înmatriculării".

Ministrul propus pentru Justiţie are aproape 97.000 de lei în conturi şi depozite bancare, nu a făcut investiţii şi nu are datorii.

Din salariul de judecător la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, Mona Pivniceru a avut venituri în anul fiscal precedent de 96.036 de lei, iar de la Consiliul Superior al Magistraturii a încasat un salariu de 57.422 de lei.

În declaraţia de avere, Mona Pivniceru a notat şi venituri de 4.500 de lei din drepturi de autor, primite de la Editura "Hamangiu", precum şi 13.103 lei diurnă detaşare, 381,59 lei transport, 9.327,68 lei decontare pentru chirie, 96,60 euro diurnă delegaţie externă şi 5.062,50 lei diurnă delegaţie internă.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mona Pivniceru, singurul independent nominalizat în Guvernul Ponta.
 Vizualizări articol: 634 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mona Pivniceru, singurul independent nominalizat în Guvernul Ponta0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei