Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta instituie, prin Acordul de colaborare instituţională, un mecanism de soluţionare a disputelor, în cadrul căruia dezbaterile nu vor fi publice şi nici destinate publicităţii.
"În condiţiile în care, pe o anumită temă în care e necesară o convergenţă a poziţiilor ambelor părţi, nu există o prevedere constituţională privind preeminenţa în decizie a unei părţi sau chestiunile sunt extrem de importante şi nu se poate conveni o poziţie comună, ca şi în cazul în care sunt încălcate regulile prezentului acord, deblocarea relaţiei trebuie făcută printr-un mecanism convenit care să asigure atingerea unei soluţii, pentru a se asigura deblocarea relaţiei sau funcţionalitatea", se arată în textul acordului.
Conform documentului, mecanismul de soluţionare a disputelor este alcătuit din consilieri şi miniştri, cu o persoană desemnată de către fiecare parte care să conducă fiecare componentă.
"Desemnarea se va face în funcţie de tema discutată, şi vor fi evitate persoanele controversate sau inacceptabile celeilalte părţi. Chestiunea se abordează tehnic şi juridic, se aleg variante şi opţiuni, prezentate celor doi decidenţi pentru a conveni asupra formulei finale. Dezbaterile din cadrul mecanismului nu sunt publice şi nici destinate publicităţii până la convenirea lor de către decidenţi", se arată în document.
Textul acordului preşedinte-premier a fost dat publicităţii, miercuri, atât de către premierul Victor Ponta, cât şi de către Administraţia prezidenţială, care precizează că documentul "a fost semnat miercuri, 12 decembrie a.c., la ora 22.50" de către Traian Băsescu şi Victor Ponta şi a fost înmânat mai multor lideri europeni.