Ilie Alexandru, cunoscut drept Sandu Geamănu, a fost audiat, luni, la ICCJ, în dosarul sechestrării de persoane al lui Gigi Becali, şi a arătat în faţa instanţei că procurorul Amariei i-ar fi oferit un "târg" în care el trebuia să convingă victimele să întoarcă totul împotriva finanţatorului Stelei.
Completul de cinci judecători ai instanţei supreme a reluat, luni, judecarea recursurilor făcute de procurori şi de unii dintre inculpaţi în dosarul în care George Becali a fost achitat pentru sechestrarea celor trei persoane care i-au furat limuzina.
La instanţă a fost adus Ilie Alexandru, cunoscut şi sub numele de Sandu Geamănu, după ce a fost propus ca martor de către avocaţii apărării.
În faţa judecătorilor, Sandu Geamănu a arătat, în amănunt, că procurorul Amariei, cel care s-a ocupat de instrumentarea dosarului sechestrării de persoane, i-a spus că "îl vrea pe Becali" cu orice preţ şi că i-a cerut (lui Sandu Geamănu - n.r.) să le determine pe cele trei persoane să declare că au fost sechestrate şi bătute de oameni lui Becali, la cererea acestuia.
"În 2009, am fost arestat într-un dosar pentru că am intrat şi am lovit un copil de doi ani şi jumătate cu sabia. M-au acuzat de tentativă de omor. Am fost băgat la arest, după care am fost dus la Capitală, la procurorul Amariei. Acolo, Amariei mi-a spus: «Mă, tu eşti băiat deştept. Tu ştii cum e la puşcărie. Îl vrem pe ăsta (Becali - n.r.). Îl vreau pe acest om băgat în cărţi». Am stat o săptămână în tensiune. Eu trebuia să-i aduc pe cei trei băieţi să dea declaraţii, ca parte vătămată, împotriva lui Gigi Becali, cum că el ar fi condus din umbră o grupare să-i sechestreze pe cei trei. La două săptămâni de la arestare, le-a spus că are nevoie de mine să îi aduc pe Stan Constantin David, Nicolae Tinel şi pe Mărgean ca martori. (...) M-a chemat o dată, la o săptămână după arestare, şi mi-a spus că sunt nevoit să fac asta. Într-o zi, am fost scos din arest, timp de o zi, şi atunci s-a făcut tot dosarul. Pe cei trei îi ştiam, sunt copii de la mine din cartier, din Chitila. Procurorul ştia că am o anume influenţă şi autoritate şi mi-a spus să-i determin pe cei trei să dea declaraţii, la dictare, faţă de Gigi Becali. Procurorul voia să zică cei trei că au fost bătuţi, violaţi, violentaţi la dispoziţia lui Gigi Becali şi că au fost sechestraţi de oamenii lui Becali la cererea sa", a declara Geamănu celor cinci judecători.
Sandu Geamănu a explicat că, în seara când Nicolae Tinel a avut altercaţia cu bodygardul care l-a împuşcat în picior, el era liber şi că, ulterior acestor evenimente, s-a întâlnit cu doi dintre cei trei care au fost duşi la barul din Pipera.
Geamănu a mai arătat că, potrivit celor relatate lui de către Tinel, bodyguardul l-a împuşcat pe acesta în picior. Asta s-ar fi întâmplat, conform aceloraşi relatări, după ce Tinel a scos un cuţit şi a vrut să-l atace pe angajatul lui Becali.
"În lumea interlopă, dacă te baţi, nu fugi la «gardă». Chiar şi aşa, i-am filmat şi fotografiat lui Tinel rana de la picior, ca să rămână acolo. Am fost audiat ca martor cu identitate protejată. Amariei mi-a spus că trebuie să dau o declaraţie, eu am refuzat să dau declaraţie, iar el mi-a spus că va scrie el declaraţia şi eu doar s-o semnez. Aşa am făcut, eu nu am cerut niciodată identitate protejată, procurorul Amariei mi-a pus, eu m-am desconspirat la Judecătoria Sectorului 1 în faţa unei judecătoare. Eu am vrut să mă răzbun pe Gigi Becali", a adăugat Geamănu.
Tot el le-a spus judecătorilor că în aprilie 2009, când a dat declaraţie la instanţă, a arătat că a intervenit la OTV şi a spus că nu este interesat de banii lui George Becali, după ce familia acestuia i-ar fi oferit un milion de euro pentru ca cele trei părţi vătămate să depună declaraţii favorabile. Între altele, Sandu Geamănu a arătat şi că Amariei i-ar fi pus la dispoziţie un birou, de unde să poată să dea telefoane unde are nevoie, spunându-i-se şi că are la dispoziţie şi maşini, în cazul în care va avea nevoie.
"Mi s-a spus la procuratură să spun în instanţă că întâlnirea pentru a lua acei bani va avea loc la frontieră, că părţile vătămate or să primească banii în prezenţa unor avocaţi, că totul va fi înregistrat şi că apoi ei vor pleca din ţară. Amariei m-a pus să spun aceste lucruri, iar eu am făcut cum a spus el. «Fii băiat deştept, semnează aici. Îl vreau pe Becali la puşcărie», îmi spunea Amariei", a mai arătat Geamănu.
Întrebat de unul dintre avocaţi dacă procurorul Maximilian Bălăşescu, judecat în arest la acest moment pentru fapte de corupţie, a avut vreo intervenţie la acel moment în dosarul sechestrării, Geamănu a răspuns că nu, precizând că o singură dată a apărut pe acolo Bălăşescu, care voia să se lanseze cu cazul acesta, "aştepta o aprobare".
Întrebat de procurori ce au spus cele două părţi vătămate în acea noapte a incidentului, după producerea acestuia, Geamănu a arătat că Mărgean şi Stan David i-au spus că nu au fost bătuţi la local, ci au fost trataţi omeneşte şi că au mers de bună voie acolo.
Geamănu a arătat că Ilie Petre este fratele său cu care nu s-a văzut de 11 ani şi că la momentul presupusei sechestrări acesta era încarcerat în Belgia.
Procurorul l-a întrebat pe Geamănu dacă are motive să-şi mintă fratele şi a lăsat să se înţeleagă că ar exista o înregistrare cu cei doi în care se presupune că s-a discutat doar adevărul.
Ulterior, instanţa a audiat un martor propus de apărări, după care a decis reluarea dezbaterilor în 28 ianuarie 2013, dată pentru care s-a dispus reaudierea martorilor Vrabie şi Roibu.
În acest dosar, finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali, a fost achitat, în 19 octombrie 2011, de către un complet de trei judecători al ICCJ, el fiind acuzat că le-a ordonat gărzilor sale să îi prindă pe cei care i-au furat un Mercedes. Hoţii au fost duşi apoi la sediul Partidului Noua Generaţie (PNG), pe care Becali în conducea, loc unde aceştia au fost sechestraţi câteva ore şi agresaţi.
Decizia instanţei a fost contestată de Parchet şi de unii dintre inculpaţii din dosar, iar dosarul a ajuns la completul de cinci judecători de la aceeaşi instanţă.
Europarlamentarul Gigi Becali a fost achitat de judecători în baza articolului 10 litera d din Codul de procedură penală, respectiv pentru că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.
În baza aceluiaşi articol au fost achitaţi şi Ştefan Dediu, Cătălin Otto Zmărăndescu, Mihai Mila, Niculae Dumitraşcu, Marcel Popa şi Romulus Dumitrescu.
Marcel Popa, cel care l-a împuşcat în picior pe Nicolae Tinel, unul dintre suspecţii în cazul furtului maşinii lui Becali, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru uz de armă neletală, instanţa stabilind un termen de încercare de trei ani.
Gigi Becali a fost achitat pentru că "premisa procurorilor a fost greşită", iar judecătorii au constatat că acesta a comandat recuperarea maşinii şi nu violenţe la adresa hoţilor, ţinându-le lecţii de morală.
Judecătorii instanţei supreme au arătat în motivarea deciziei din 19 octombrie 2011, că părţile vătămate nu au avut de suferit în urma furtului limuzinei lui Becali, ci, mai mult, au fost tratate cu băuturi la barul din Pipera iar acestora nu li s-a interzis nicio clipă să plece. Magistraţii remarcă totodată că niciuna din părţi nu a cerut expres să fie lăsată să plece.
Totodată, instanţa a mai notat în motivare că în timpul petrecut în bar cei trei au fost subiecţii unor "discuţii moralizatoare" din partea finanţatorului FC Steaua.